Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

DOT – Dyrere Offentlig Transport

»Prisen vil stige fra ca. 600 kr. for tre måneders kørsel til ca. 900 for den samme periode. En stigning på 50 pct. – det er da noget – der bliver nok ikke så megen trængsel i busser og tog i det nye år,« skriver Flemming Hedemark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Fredag var jeg i 7-Eleven for at forny mit pensionistkort (mimrekort) til DOT. Flinkt personale klarede dette hurtigt, men sagde så, at næste gang ville det blive anderledes, og det viste sig at blive dyrere. Jeg fik udleveret en lille folder fra DOT: »Nye muligheder og priser fra 17. januar 2021«. Jeg læste, men havde så et spørgsmål: Hvad vil det nye kort koste med samme dækning, som det jeg har i dag (zone 01-99 – Takstområde Hovedstaden)? Prisen vil stige fra ca. 600 kr. for tre måneders kørsel til ca. 900 for den samme periode. En stigning på 50 pct. - det er da noget. Der bliver nok ikke så megen trængsel i busser og tog i det nye år.

Flemming Hedemark, Klampenborg

Godt for dem - synd for os

Godt for Martin Rossen og Danfoss, at han er begyndt hos dem. Godt for Henrik Sass Larsen og Kapitalfonde, at han er begyndt hos dem.

Synd for Statsministeren, at hun nu kun er omgivet af et batteri af søde og velmenende »assistenter«.

Hvis man har været mange år i ledelse, ved man, at det meget let kan føre til ensom magtfuldkommenhed. Dermed igen en høj sandsynlighed for at lede med en ubehagelig undertone af frygt, som igen kan føre til uimodsagte - og dermed ugennemtænkte, men handlekraftige beslutninger, som igen kan føre til endnu flere fra samme skuffe. Det kan være utrolig farligt.

Synd for os.

Kenneth P. Luciani, Hørsholm

Frederik V

Kunstakademiet har fået et problem. En buste er havnet i havnen.

En ansat har påtaget sig skylden. Direktøren har udtrykt forståelse for forbrydelsen.

Det vækker da opsigt, og nogle spørgsmål trænger sig på:

Foreligger der politianmeldelse? Kan vi snart forvente den skyldige genansat i en stilling under staten til akademikerløn? Får hun en regning på et stk. buste? Kan direktøren forblive i sin stilling? Får sagen overhovedet konsekvenser? Er danskerne havnet i en socialistisk skruestik?

Viktor Høj, Kokkedal

Ytringsfrihed

Nu har vi i mange år rystet på hovedet, når nogen troede, at de kunne bestemme, om vi kunne have Muhammedtegninger i avisen eller ej. Der har været en del tøven her på det sidste, men mange er stadig enige om, at det bestemmer vi selv.

Godt så.

Så vil jeg gerne have oplyst, hvilket lyst hoved/evt. formørket sjæl som har truffet beslutningen om at udelukke Shu-bi-duas sang fra det nye eksemplar af Højskolesangbogen? Det er sangen, der indeholder ordene, og jeg citerer: »de varme lande er noget lort«, citat slut.

Shubbernes tekster har altid været essensen af det at være dansker, efter min mening. Vi er et lidt rebelsk folk, med satirisk syn på hvad som helst, ironiserende udi det groteske, med galgenhumor ad libitum. Jeg vil da hoppe op og falde ned på, at en udlandsdansker får ondt i r.... (gæt selv!) over en dansk tekst, som han/hun har hørt på YouTube. Det er ikke alle udlandsdanskere, der gider besøge vores gamle land mere. Dog er det mit indtryk, at der er flere og flere efterkommere af danske udfarne, der ønsker at sætte bo i lille Danmark. De finder det lige så svært, som alle andre indvandrere.

Og må vi så få den sang af Shu-bi-dua tilbage, hvor den hører hjemme? I Højskolesangbogen.

Agnes Jørgensen, Lyngby

Udenlandske nummerplader

Jeg er ikke statsminister, jeg kan ikke bøje love, så de passer ind i mit liv. Jeg må pænt følge de love, som er os givet, om jeg syntes, de passer ind eller ej.

Som dansk statsborger skulle jeg køre min udenlandsk registrerede bil ud af Danmark inden 31. december 2020 i følge de coronaregler, der blev indført i foråret 2020, og som også gav os mulighed for at køre ind i landet.

Derfor er jeg i udlandet igen. Norwegian har lige nedlagt alle sine ruter hertil, fly som jeg havde regnet med at kunne flyve hjem med.

Få mennesker rejser på grund af corona, der er derfor meget få flyafgange, og som ofte bliver de aflyst, så hvordan kommer jeg hjem igen?

Jeg kunne jo køre tilbage, men nej, den mulighed har Skat ødelagt. De vil ikke have min udenlandske bil tilbage i Danmark. Tænk hvis jeg kørte rundt i den efter hjemkomsten, hvilket vil være utænkeligt, da der er allerede holder to biler i indkørslen.

Mit behov består alene i at køre fra den tyske grænse og til min bolig og ud igen hen på foråret. Intet mere.

I disse coronatider ville jeg ønske, at man tænkte kreativt og hjælpsomt, så man kunne sætte den regel om biler på udenlandske nummerplader på »hold«, så længe der er coronarestriktioner. Hvem kan gøre noget?

Annette G. Jensen, Haslev