Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dokumenteret vold og hærværk skal man ikke forsvare

»Jeg kritiserer ikke Folketinget for at nævne den manglende ytringsfrihed i Kina. Tværtimod, » skriver Carsten Boyer Thøgersen, tidligere kontorchef i Udenrigsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADNAN ABIDI

Under overskriften »Kinas danske venner har travlt med at bortforklare Hongkong« nævner Berlingskes debatredaktør Pierre Collignon (Berlingske 23.11.2019) mit navn og angiver, at jeg »kritiserer Folketinget (FT beslutning af 7. december 2018) for at vedtage, at ytringsfriheden skal være på dagsordenen, når Danmark har med Kina at gøre«. Det gør jeg ikke.

I modsætning til andre – herunder også mange kompetente – iagttagere af Kina, har jeg som dansk og europæisk diplomat i over 25 år arbejdet for og varetaget Danmarks og EU’s interesser over for Kina. Ofte gennem vanskelige forhandlinger med kinesiske ministerier og regionale myndigheder, hvor min viden om kinesiske forhold har hjulpet vores egne positioner. Det dokumenterer mit store bagkatalog.

Jeg kritiserer ikke Folketinget for at nævne den manglende ytringsfrihed i Kina. Tværtimod. Jeg skriver, at det er grundig viden om Kina, der sikrer de bedste danske og europæiske forhandlingsresultater over for Kina. Stærke ideologiske holdninger og ringe viden tjener ikke danske interesser. Pierre Collignons kommentar har et link til min artikel 4. juli 2019 i Ræson. Interesserede læsere af Berlingske opfordres til at tjekke efter.

Her vil man også kunne læse, hvad jeg skrev om Hongkong lige efter, at protestbevægelsen startede i juni og inden små yderligtgående grupper greb til hærværk og vold mod sagesløse civile, herunder mord og afbrænding. Min tidlige analyse står stadig, nu fire måneder senere.

Det undrer, at Pierre Collignon - og Berlingske i øvrigt – ikke tager afstand fra grov vold. Den vigtige overskrift i Hongkong er jo fortsat, at der i byen er en stor folkelig og ikke-voldelig uvilje mod både Hongkong-regeringen og regeringen i Peking. Heri ligger den store politiske udfordring. Dokumenteret vold og hærværk skal man ikke forsvare. Carsten Boyer Thøgersen, tidligere kontorchef i Udenrigsministeriet