Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det løser intet at skære i dagpengene

Der er intet belæg for at påstå, at nyuddannede akademikere er ledige, fordi de kan modtage 13.500 kr. før skat i dagpenge. Angrebet på dimittendsatsen er et vildskud.

»Opgaven er at hjælpe unge hurtigere i job. Men den løses ved at bygge bro mellem nyuddannede og virksomheder. Ikke ved at gå til angreb på nyuddannede og dagpengesystem.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

For fem år siden rasede debatten om dagpenge til nyuddannede også. Dengang blev satsen skåret fra 14.690 kr. før skat til 13.489 kr. Det havde ikke nogen effekt på søgeperioden, og vi har ingen grund til at tro, at det skulle have en effekt at sænke niveauet yderligere.

Mads Lundby Hansen mener, at unge fravælger arbejde, fordi dimittendsatsen er højere end SUen. Han overser, at de færreste studerende lever på SU alene. De fleste arbejder eller tager lån for at få økonomien til at holde. Præmissen om, at nyuddannede kommer ud til en markant indkomststigning, er forkert.

Tværtimod er der udelukkende en gevinst for de nyuddannede ved at komme i arbejde. Selv det lavestlønnede job giver mere end 13.489 kr. pr. måned.

Lundby Hansen anfører desuden, at ledigheden for unge akademikere har stået stille de seneste år, også under opsvinget, hvor efterspørgslen på arbejdskraft var høj. Han glemmer dog, at der de seneste år, er blevet uddannet flere akademikere. Fra 2001-2018 er antallet steget med 83,6 pct. Det er i sig selv enestående, at ledigheden ikke er steget, når så mange flere er kommet ud på arbejdsmarkedet.

Tallene viser da også, at ledigheden for unge akademikere hurtigt falder og ender med at være lavere end for andre grupper. Forslaget om at skære i dagpengene løser intet. De unge, der kæmper for at få en fod inden for på jobmarkedet, er ikke dovne. De er arbejdsomme og opsat på at bruge deres evner. Det giver ikke mening at behandle dem, som om de er ude på at gå på dagpenge længst muligt.

Opgaven er at hjælpe unge hurtigere i job. Men den løses ved at bygge bro mellem nyuddannede og virksomheder. Ikke ved at gå til angreb på nyuddannede og dagpengesystem. Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne (AC)