Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det glemte Putin i sin tale om sejren over Nazityskland

Præsident Vladimir Putin bar på mindedagen 9. maj et billede af sin far, krigsveteranen Vladimir Spiridonovich Putin.   Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sovjetunionen har sin store andel i sejren i kampen mod nazismen under Anden Verdenskrig. Ingen tvivl om det.

Men med Stalins udrensning af og mord på tusinder og atter tusinde officerer i 1930erne, var den sovjetrussiske hær ikke i den bedste organisation, da Ikke-angrebspagten (!) mellem Sovjet og Tyskland fra 1939 blev brudt med Tysklands invasion af Sovjet i juni 1941.

Den dårligt ledede sovjetiske hær med urutinerede officerer tabte enorme mængder af materiel og millioner af soldater. Men soldater havde Sovjet nok af. De blev simpelthen sendt i krig, og millioner døde som Stalins kanonføde.

Putin undlader i sin tale 9. maj 2022 at nævne den afgørende betydning, som de allierede konvojer havde under Anden Verdenskrig for Sovjets krigsindsats.

Sovjet manglede desperat materiel. Det leverede de allierede. 2.200 konvojer med over 75.000 handelsskibe bragte friske forsyninger til Sovjet via konvojruterne over Atlanten til det nordlige Rusland.

Storbritannien leverede cirka fire millioner ton krigsmateriel, 8.500 biler, 3.700 flyvemaskiner og 3.000 kampvogne. Amerika bidrog med 90.000 biler, 1.000 flyvemaskiner og blandt andet. 4.000 kampvogne.

Leveret af skibe med et ganske stort antal danske søfolk som en del af besætningen, hvoraf mange mistede livet under disse livsfarlige sejladser.

Så, hr. Putin: I kan ikke tage hele æren for sejren, I skylder i den grad en tak til Storbritannien, Amerika – og blandt andet Danmark midt i selvrosen og jeres tagen næsten hele æren for sejren over Nazityskland. Lars Juul, Frederiksberg