Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er vel nok pænt af resten af verden at stå stille under det danske valg

Vi »tæppebombes« hvert eneste minut på dagen om valgresultater, prognoser, udtalelser,analyser, mm. Det er lige før, at jeg også skal vide, hvad slags toiletpapir de forskellige ledere bruger, hvornår de går i seng, og hvad de har spist til aftensmad, skriver Linda Herzberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Global tavshed under valgkampen

Bladrer rundt i avisen og bliver så uendelig glad for, at intet er sket ude i verden. Lytter til de forskellige radioaviser, ser TV-avisen , og bliver endnu en gang så glad for, at alt imens der holdes valg i Danmark, står verden helt, helt stille. Intet sker uden for vores lille andedam. Vi »tæppebombes« hvert eneste minut på dagen om valgresultater, prognoser, udtalelser, analyser, mm. Det er lige før, at jeg også skal vide, hvad slags toiletpapir de forskellige ledere bruger, hvornår de går i seng, og hvad de har spist til aftensmad.

Der er desværre »kun« 18 dage til, at valget afholdes. I mellemtiden holder verden udenfor Danmark vejret og accepterer, at her er valg, så alle lande opfører sig ordentligt og følger med stor interesse Danmarks valg, inden det går løs igen, og jeg endnu en gang skal læse om katastrofer og forholde mig til helt andre emner uden for Danmark. Lad der være valg i Danmark hver dag året rundt, så vi ikke behøver at forholde os til katastrofer, trusler og hvad der ellers kunne finde sted uden for vores lille andedam.

Linda Herzberg, Frederiksberg

Husk det 9. bud

I det 9. bud står der: »Du må ikke begære din næstes hus.« Med andre ord minder buddet om, hvor skidt det er at være misundelig, og det er netop, hvad ikke mindst »røde« politikere er. Derfor skal de borgere, der har sparet op eller arvet, straffes, så det kan mærkes. En sand overbuds-straffe-konfiskeringspolitik er derfor i gang.

Men det har faktisk slået mig, at hverken Stram Kurs eller Nye Borgerlige synger med på den sang. Vil det sige, at de to partier mener, at borgere, der har sparet op og betalt skat eller arvet, ikke skal aflevere halvdelen eller endnu mere til det umættelige, griske, misundelige samfund?

Se, det kan jo give stof til eftertanke. Og hvis de to partier så heller ikke er klimahysteriske, kan det dårligt blive bedre.

Else Johannessen, Kgs. Lyngby

Papiret er tålmodigt

Det er sødt af Mette Frederiksen at love danskerne en klimalov, som forpligter alle fremtidige regeringer frem mod 2030. Den er dog  stort set lige så værdiløs som Poul Nyrups efterløns »garanti«, for alt, hvad der er skabt af mennesker, kan også ændres af mennesker. Den er og bliver en kæmpestor narresut.

Den amerikanske statsgæld er begrænset ved lov, men hver gang, man nærmer sig grænsen, forhøjes denne nærmest ekspeditionsmæssigt. Til beroligelse for borgerne vedtog datidens S-regeringer flere såkaldte skattelofter, men heller ikke her havde de nogen varig effekt på skattetrykket. Den konservative Poul Møller bemærkede hertil sarkastisk at »Man har et skatteloft, til man tager et nyt«.

Jørgen Møller, Glostrup

Etno-nationalisme

Et nyt politisk skældsord er dukket op i Berlingskes ledere: Etno-nationalisme eller måske mere forståeligt, folkenationalisme.

Det er dog for mig at se tilrådeligt at omgå begrebet med en vis forsigtighed. Hele det moderne Danmark – der blev skabt i årtierne efter Grundloven i 1849 – byggede på en kombination af liberalisme og folkenationalisme. Selve den danske velstand blev skabt på grundlag af en succesrig gennemførelse af folkenationalismen. Selv Højre blev under Estrup stærkt folkenationalistisk.

Endnu for os, der voksede op i årene efter krigen, var etnonationalismen ligeså naturligt som at trække vejret. Først i 1970erne slog FNs ligestilling af alle mennesker – uanset kultur eller nation – igennem hos de ledende lag i alle partier undtagen Fremskridtspartiet. Hos mange andre har disse radikale holdninger aldrig vundet indpas. Men de fleste har i praksis accepteret indvandrere fra andre vestlige lande.

Søren Smedegaard Olesen, Ulfborg

Groft Sagt

Kære Berlingske.

Jeg savner Groft Sagt!

Jeg savner Edith Thingstrup, Bent Blüdnikow, Lars Møller og alle de andre - ingen nævnt ingen glemt.

Groft Sagt var (er?) en væsentlig grund til at abonnere på Berlingske. Hvorfor er Groft Sagt blevet sløjfet? Hvis det kun er midlertidigt, så sig det, så vi kan glæde os til genkomsten.

Jeg tror, at vi er mange, der savner Groft Sagt.

Michael Thøgersen, Frederiksberg

Svar fra redaktionen:

Kære Michael Thøgersen

Vi kan glæde dig med, at Groft sagt er tilbage i vanlig form efter valgkampen. Indtil da lader vi vælgerne komme til orde på den plads med formatet »Min stemme«.