Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er svært at sympatisere med gidseltagere

Det er ikke fordi, der ikke er forståelse for, at sygeplejerskerne har hårde arbejdsvilkår. Havde deres krav været flere kolleger og bedre arbejdstider, var de nok også nået igennem, men »flere penge« penge runger lidt hult, mener Regitze Harslund Sancoeur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeplejerskerne har taget syge og gamle som gidsler i en kamp, der kun kan tabes. Det er i bedste fald usympatisk.

Det har været en tabersag fra start af, da sygeplejerskerne begyndte at strejke. Måske ville de have haft større held med deres mission, hvis de havde benyttet mindre ufine metoder, men som det står, er der ikke meget sympati at finde, og det er der en grund til:

Den nuværende situation er flere gange blevet sammenlignet med en krig; en »sundhedskrig«, som den franske præsident kaldte det. Metaforen er ikke ringe, og den kan være med til at forklare, hvorfor sygeplejerskerne har talt for døve øren. Lad os opstille et fiktivt scenario:

Vi står midt i en krig, en rigtig en med geværer og droner og en hær. Vi har fjenden på den anden side af grænsen og en masse sårede civile i landet. Det eneste, der holder fjenden fra at invadere os, er vore militær. Midt i det hele nedlægger soldaterne arbejdet: De vil have mere i løn. De har forstået, at de er fuldstændigt uundværlige lige nu og bruger det som afpresning for at få mere i løn.

Det ville være fuldstændig uhørt, en skandale, strafbart endda, men det er præcis det, sygeplejerskerne har gjort. De ved, at covid-19 har tvunget os til at have et øget fokus på sundhedsområdet. De ved, at der ligger en massiv pukkel af udskudte operationer på grund af covid-19. De ved, at folk lider, og det udnytter de til at lukrere, og det er i grunden, hvorfor det er svært at holde med dem. En faggruppe, der bevidst piner dem, som de er sat til at passe på.

Det er ikke fordi, der ikke er forståelse for, at sygeplejerskerne har hårde arbejdsvilkår. Det er de fleste bevidste om. Er man i tvivl, kan man blot se på, hvor mange der forlader faget tidligt. Havde kravet været flere kolleger og bedre arbejdstider, var de nok også nået igennem, men pengene runger lidt hult. Flere penge kommer hverken til at skaffe dig hjem til aftensmad, hjælpe dig til at sove bedre om natten eller fjerne den hurtige hjerterytme, når du tænker på arbejdet. Det gør flere kolleger, men med den ekstra operationspukkel, der er på vej, er byrden snart for stor at løfte, selv med flere hænder. Tiden er rendt ud, og det samme er forståelsen.

Regitze Harslund Sancoeur, stud.jur., kommunalvalgskandidat for Det Konservative Folkepart i Næstved