Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er nok, Løkke. Gå af

Lars Løkke Rasmussen bør gå af, mener John Vammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Som vælger i Danmark er det beskæmmende at opleve, hvordan endnu et parti, denne gang Venstre, helt uhjulpet er i færd med at slide sig selv op i interne og personlige magtkampe. Kampe, der i bund og grund har stået på siden 2014. Endnu mere beskæmmende er det at opleve, hvordan Venstre har svigtet sine politiske venner og samarbejdspartnerne og ikke mindst sit politiske bagland.

Som parti ligger Venstre lige nu i ruiner, som det erfaringsmæssigt vil tage år at komme over. Du har, Løkke, et betydeligt ansvar for den situation, Venstre befinder sig og fastholdes i. Et ansvar som jeg ikke hører, du reelt tager på dig eller tager konsekvenserne af.

Det vil klæde dig, at du tager ansvar, slipper magten og fokuserer på at genopfinde dig selv uden for Christiansborg. Venstre har ikke kræfter til at rejse sig igen under dit lederskab. Håber for dig selv og Venstre, at du har format og selvindsigt til at give slip. Det er nok, Løkke. John Vammen, Vanløse

Giv landsmødet ro

For det første: Jeg er ikke partisoldat noget sted. For det andet: Hvem er det, der har afsporet Venstres sammenhold? For det tredje:  Hvorfor er Venstre-debatten fastlåst til at betragte et nuværende formandskab som en ubrydelig enhed? For det fjerde: Hvornår slipper vi almindelige vælgere for det utal af Kloge-Åger og besserwissere, der til enhver tid vil styre os imod et drama? For det femte: Kunne man ikke lægge provins/hovedstad-misundelserne til side og være landsdækkende objektive? For det sjette: Hvem er det reelt, der på vegne af vælgerne skal afgøre Venstres aktuelle strategiske ledelses-dilemma?

Faktum er, at det er de 850 delegerede ved Venstres landsmøde, der selvfølgelig udpeger partiets formand og næstformand.
Lars Løkke – der forlængst har angret sine små tøjindkøb og flyrejser – er gennem sin flotte karriere trådt i karakter som en eminent politisk begavelse, lokalt, nationalt og internationalt. Han mødte for nylig umulige vilkår ved folketingsvalget og forsøgte i sidste øjeblik at bygge bro over midten fremfor at blive taget som gidsel af nogle yderligtgående fanatikere. Og partiet Venstre voksede flot.

Kristian Jensen – med al respekt – har været en solid næstformand i årevis, trods interview-svipseren i Berlingske med illoyalitet over for bossen. Men hvem siger, at formandens og næstformandens skæbner skal være uadskillelige? Kunne man ikke lægge provins/hovedstad jalousien (undskyld, at jeg kalder det, hvad det er) lidt til side og fokusere nationalt og kun på partiets bedste? Og hvorfor skal medierne have lov at styre noget så væsentligt som et stort demokratisk partis fremtid? Mange lokale Venstre-tillidsfolk ryster jo netop i disse dage over den medieskabte stemning og presses til at udsende utidige, og måske ikke altid gennemtænkte signaler.

Giv nu partiets landsmøde ro til at finde den helt rigtige fremtidige konstellation. De har jo indsigten og ansvaret. Venstre har masser af talent. Måske vil det være klogt at lade talenterne udvikle sig lidt endnu under Lars Løkkes erfarne og professionelle vinger? Peter Kauffeldt, Kgs. Lyngby

Ikke for enhver pris

Som borgerlig vælger er det dybt foruroligende at se, hvordan Venstre ligner et parti, for hvem troværdighed ikke er en nødvendighed, så længe man har magten. Når magten forsvinder, står man tilbage som et utroværdigt alternativ til magthaverne.

Et borgerligt Danmark har brug for Venstre til at tage lederskab og sikre et borgerligt samarbejde, som kan begrænse den nuværende regering og dens parlamentariske grundlags ambitioner om brandbeskatninger og urealistisk forbrug. Dette kan kun ske ved at samle de borgerlige samt at holde de Radikale fast på en ansvarlig økonomisk politik. Men hvordan skal det være muligt, når Lars Løkke Rasmussen tidligere har udtalt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris? Alligevel har han i fire år klamret sig til magten, gået på det ene kompromis efter det andet med sin egen politik, for at sidde i Statsministeriet. Efter fire år vælger han at sælge ud af de borgerlige værdier for at få magt og forråder det øvrige borgerlige Danmark. Alligevel tror han, at han kan bevare magten i Venstre og lede et borgerligt Danmark. Jeg tvivler.

Hvis Venstre ikke udskifter Lars Løkke Rasmussen, og hvis Venstre ikke klart melder ud, at det er et borgerligt parti, som du reelt ved, hvor du har, kan jeg love, at jeg aldrig stemmer Venstre igen og kun vil støtte op om borgerlige partier, som garanterer, at de ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen. Jeg ønsker, som mange andre, et borgerligt Danmark med politikere og partier, som du ved, hvor du har. Karsten Ipsen, Hellerup