Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er ALDRIG din skyld

Når jeg hører om kvinder, der taler højt om deres erfaringer med seksuelle krænkelser, så ser jeg netop dét som et symbol på den stærke kvinde. Jeg kan slet ikke spejle mig i idéen om, at der er tale om en offerdyrkelse.,. skriver jesper de Linde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære du

Mand, kvinde, ung eller gammel. Lad mig starte med at gøre det ganske klart: Det er aldrig din skyld, hvis du bliver udsat for seksuelle krænkelser eller andre uønskede seksuelle tilnærmelser.

Den ellers stærke og dygtige politiske kommentator Amalie Lyhne skriver i en kommentar i Berlingske 14. marts, at kvinder skal blive bedre til at sige fra. At vi skal have mindre offerdyrkelse og mere hyldest til den stærke kvinde.

Jeg må blankt erkende, at jeg er en smule chokeret over denne udmelding. Unge kvinder, der bliver seksuelt antastet, bliver ofte fanget i en choktilstand, hvor kroppen låser sig og nærmest helt lukker ned. En ikke unormal reaktion, når man bliver udsat for en krænkende adfærd. Det er nemt at sige: »hvis dette sker mod mig, så vil jeg reagere på denne måde«.

Sandheden er blot, at du ikke altid reagerer, som du forestiller dig, at du ville. Mange bliver faktisk chokeret over, at de i situationen fryser. Endnu stærkere bliver denne choktilstand, hvis krænkelsen bliver begået i et miljø, hvor man normalt finder stor tryghed. Ens parader sænkes, og man bliver mere sårbar. Størstedelen af overgreb sker også i private hjem eller efter en fest.

Når jeg hører om kvinder, der taler højt om deres erfaringer med seksuelle krænkelser, så ser jeg netop dét som et symbol på den stærke kvinde. Jeg kan slet ikke spejle mig i idéen om, at der er tale om en offerdyrkelse. Jeg bliver stolt på deres vegne, når de tør sige fra over for en adfærd, som på ingen måde er acceptabel, hvorend denne adfærd finder sted. Det er en adfærd, som vi alle sammen har et ansvar for at ændre.

»Hvor ville det dog være forfriskende, hvis vi snart begynder at høre lidt færre vidnesbyrd fra ofre og lidt flere vidnesbyrd fra heltinder, der siger fra« skriver Amalie Lyhne. Til dét har jeg at sige: Tak til jer, der taler højt om jeres oplevelser. I er nogle sande heltinder. I har valgt at gå forrest i kampen mod seksuelle krænkelser. I fortjener min og mange andres store hyldest. I er et pragteksempel på den stærke kvinde, som fortjener den største respekt blandt os alle.

Jesper de Linde, Radikal Ungdom