Det dysfunktionelle realkreditmarked

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen gør et godt forsøg på at standse bankernes plyndring af boligøkonomien med forslaget om statslån til den almene boligsektor. Staten kan spare to mia. kr. på at erstatte dyre kreditforeninger med billige statslån. Boligminister Ole Birk Olesen fortjener ros for initiativet modsat partifællen Joachim B. Olsen, der til Berlingske 27. juli siger, at han »er altid skeptisk og mistroisk, når staten siger, at den kan gøre noget billigere end et marked med konkurrence. Det er der i realkreditmarkedet, og derfor er de dygtige til at få omkostningerne ned.«

Som boligejere oplever vi det modsatte:

• Produkterne er stort set ens.

• Prisen er stor set ens.

• Prisen kan hæves ensidigt, uden at vi reelt har en mulighed for at skifte til en anden udbyder.

Realkredit er ikke et marked, men et udlånt statsmonopol i bankernes kontrol. Vi oplever et lille kammeratskabs-kapitalistisk arrangement, hvor bankerne ejer kreditforeningerne og uden skrupler hæver bidragssatser og udbetaler gevinsten i aktieudbytte til aktionærerne. Systemet er en dyr omgang for os boligejere.

Derfor er det også rigtig interessant, at Socialdemokratiet har kaldt ministeren i samråd. Især hvis det fører til, at det undersøges, hvordan staten kan blive långiver, når nu markedet ikke fungerer. Det er der perspektiv i, og i Fair Bidragssats ser vi frem til at følge samrådet og arbejdet med at skabe et alternativ til den bankejede, dyre realkreditsektor.