Det danske hukommelsestab

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Kierkegaard har rund fødselsdag og han fejres med mange store og små begivenheder i alle medier. Det er ikke desto mindre underligt, at hvis Søren Kierkegaard havde levet og skrevet i dag, ville han have svært ved at få støtte fra den danske stat. Hans værker ville nemlig blive bedømt som faglitteratur, og dermed betragtet som andenrangslitteratur, der ikke fortjener fuld støtte. I det omfang hans bøger stod på et folkebibliotek, ville de af samme grund ikke udløse afgift i samme størrelse som den, der tilfalder en krimiforfatter. Den samme skæve fordeling ville ramme forfattere som Georg Brandes, Knud Rasmussen og Johannes Brøndsted, ligesom Martin A. Hansens Orm og Tyr og såmænd også Karen Blixens erindringer fra livet på den afrikanske farm ville blive placeret i den ringere klasse.

Hvis betydende forfattere som Hartvig Frisch og Peter P. Rohde havde levet i dag, ville de heller ikke kunne få støtte fra kulturministeriet til deres bøger, og hvis de alligevel skrev dem, ville de muligvis slet ikke blive udgivet, bl. a. fordi boghandlerne ikke sætter den slags på deres hylder, og skole- og folkebiblioteker er holdt op med at købe dem. Det er ganske enkelt skandaløst: I løbet af de seneste ti år er antallet af nyudgivelser af danske bøger om aktuelle problemstillinger, forskningsformidling, teknologi og sociale eller politiske emner reduceret med en tredjedel. Dansk faglitteratur er kort sagt ved at blive smal, og vi er ved at havne i et selvpåført hukommelsestab, der har alle den dementes triste træk.

Der findes heldigvis medicin, som kan modvirke menneskers hukommelsestab. Det samme kan man sige om det kulturelle hukommelsestab, vi er ved at påføre os selv. Medicinen består i at indføre anstændige støttemuligheder for faglitteratur. I anledning af Søren Kierkegaards fødselsdag ville det være en passende fødselsdagsgave til det danske folk, hvis regeringen tog initiativ til en kulturpolitik, der søgte at genåbne lukkede salgskanaler, at få skole- og folkebiblioteker til igen at købe faglitteratur og at øge den almene respekt for det gode, fagligt velfunderede danske sprog.