Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Der er mange gode grunde til ikke at indføre det kontantfri samfund

»At gøre betaling afhængig af digitalisering og elforsyning vil gøre os sårbare for hackerangreb og ved katastrofer,« skriver Elisabeth Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På P1 morgenradio mellem kl. 7 og 8 i tirsdags hørte jeg en såkaldt ekspert fra bankerne udtale sig om det fornuftige og rationelle i at afskaffe brugen af rede penge. Man burde udelukkende bruge plastikkort ved betaling, for »det koster alt for meget at håndtere rede penge« ifølge ham.

Mon den mand har siddet døv og blind for, hvad der sker udenfor hans bank?

For kort tid siden var 800 Coop-butikker i Sverige lukket pga. hackerangreb, måske steder, hvor Coop er den eneste butik i miles omkreds. I Tyskland har store områder været uden el på grund af oversvømmelse. Betaling med plastikkort i Tyskland er heldigvis kun lidt brugt.

At gøre betaling afhængig af digitalisering og elforsyning vil gøre os sårbare for hackerangreb og ved katastrofer.

For bevarelse af rede penge taler endvidere hensynet til ældre, dårligt seende og socialt svage grupper. Nogle bruger ikke kort, andre vil være udsatte, når de taster kode; med rede penge kan de højst miste en pung.

Og forresten burde plastikkortbrugere, der har svært ved at have penge sidst på måneden, droppe kortet. Med rede penge ser de, hvad der er tilbage, når de faste udgifter er betalt.

Eksperten skulle måske prøve også at lægge mærke til, hvad der foregår uden for hans kontor.

Elisabeth Christensen, Holte

Forståelse for værdien af arbejde

I serien om de rigestes børn udtaler Martin Thorborg, at det er vigtigt for børn at have kontakt med et bredt udsnit af befolkningen, ikke kun den del, man selv tilhører, men også »en forbindelse til dem, der går på arbejde af nødvendighed«.

Denne sandhed gælder dog ikke kun de rigestes børn, men også i høj grad de fattigstes børn. Børn af kontanthjælpsmodtagere har i allerhøjeste grad brug for forbindelse til mennesker, som står op hver dag og går på arbejde for at tjene deres egne penge, så de kan få forståelsen af, at penge ikke bare er noget, man får.

Helle Marckmann, Dragør

Min fædrelandskamp handler IKKE om folks hudfarve

Berlingske har besluttet sig for, at Nima Zamani skal bidrage til avisens Groft sagt. Her forsøger Nima Zamani (d. 29. juli) at tegne et billede af undertegnede som en, der ikke bryder sig om folk pga. deres hudfarve. Det gør Nima Zamani blandt andet ved at inddrage Generation Identitær. Men dem, jeg har mødt fra Generation Identitær, har ganske klart sagt til mig, at de ikke går op i folks hudfarve. Det har jeg også læst og hørt, at de har sagt andre steder. Så for mig er det sådan set ganske klart. Jeg deler i hvert fald ikke behovet for at hænge Generation Identitær ud. Men bortset fra det, så bør Nima Zamani vel diskutere Generation Identitærs linje med, ja, Generation Identitær.

I øvrigt er det lidt trættende, at Nima Zamani antyder, at undertegnede dømmer folk inde eller ude på grund af deres hudfarve. Det har jeg aldrig gjort, og det kommer jeg heller aldrig til. Fædrelandskampen handler for mig om dansk sprog, dansk kultur, fælles arv og historie samt danske traditioner. Personer med indvandrerbaggrund kan på visse betingelser blive til en del af det danske folk. Og det er naturligvis også et spørgsmål om selve antallet med indvandrerbaggrund i Danmark.

Nima Zamani fremhæver også andre »pointer« og mener i det hele taget, at jeg ikke er stueren, og det bliver jeg nok heller ikke i Nima Zamanis øjne. Det må jeg så leve med. Jeg håber dog, at Berlingskes Groft sagt-skribent fremadrettet vil holde sig til sandheden. Det er nemlig altid det bedste, såfremt man ønsker at føre debatten på et oplyst grundlag. Hvis man derimod ønsker at føre debatten på et uoplyst grundlag med det formål at manipulere, så vil jeg til gengæld sige, at Nima Zamani er på rette vej.

Martin Henriksen, Medlem af Dansk Folkepartis Hovedbestyrelse

Dahls store begavelse

Det kan undre, at en stor del af den danske befolkning er så ubegavet, som Henrik Dahl vil gøre det til i sit indlæg i fredagens Berlingske.

Det kan samtidig undre, at når han og partiet sidder med de vises sten til at gøre os alle mere velhavende, har de alligevel så lav vælgertilslutning.

Jens Peder Nørgaard Madsen, Tjele