Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den vestlige verden er dobbeltmoralsk

Den vestlige verden er dobbeltmoralsk, når den ikke giver fuld støtte til oprørere i Hong Kong, mener en læserbrevskribent. Fold sammen
Læs mere
Foto: YE AUNG THU

Vi har i den vestlige verden gennem efterhånden mange år kæmpet for at sprede vores idealer omkring demokrati og liberale værdier ud over verden.

Især i Mellemøsten har vi utallige gange brugt netop dette som en undskyldning for at krænke et andet lands suverænitet og omdanne det til et demokrati. Det har været en hård kamp for vores værdier omkring demokrati og retten til ytringsfrihed, og forsøget på at sprede disse værdier har kostet liv hos såvel danske som allierede soldater gennem de sidste årtier.

Det virker dog som om, at vi i den vestlige verden på det seneste har glemt vigtigheden af denne spredning af værdier og idealer. Vi ser i øjeblikket Hong Kong gennemgå et massivt oprør for at bevare retten til netop disse liberale værdier, og ikke overgå fuldstændig til kinesisk kontrol.

Vi i den vestlige verden synes dog at vende det blinde øje til i øjeblikket. Der har været små snert af opbakning fra vestlige ledere til oprørerne i Hong Kong, men ingen har for alvor turdet tage faklen i hånden og erklære fuld støtte til Hong Kongs oprørere. Selv netop nu, hvor der er mere brug for støtten end nogensinde før.

Stemningen lader til at bære præg af, at ingen i den vestlige verden tør sætte sig op mod det kinesiske styre, da det kan have betydning for forholdet til netop Kina, og specielt det økonomiske aspekt synes at spille en væsentlig rolle.

Det er en dobbeltmoral af værste skuffe, der lige nu hviler tykt over den vestlige verden. Væsentligheden i at sprede og kæmpe for vores idealer er åbenbart kun vigtig indtil det punkt, hvor vi set fra et økonomisk perspektiv har noget at miste ved det. Indtil vi forhåbentlig snart kommer ind på rette spor igen, bløder Hong Kong videre. Nicklas Røn, Lemvig