Den udeblevne skattekommission

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Farum var der i sin tid en borgmester, der var lidt for egenrådig i kommunale anliggender. For at udrede borgmesterens gøren nedsatte Folketinget Farumkommissionen. Den arbejdede i ti år, kostede 53,4 mio. kr. og producerede en rapport på 12.546 sider med – ja, hør bare – følgende hovedkonklusioner: Klarere regler for, hvornår en borgmester kan suspenderes, og faste regler for, hvornår dagsorden mv. skal sendes til mødedeltagere.

Som regningsbetalende skatteyder tager man sig til hovedet. Nu er samfundet blevet snydt for ca. 80 mia. kr. i manglende inddrivelse af skattegæld, samt 12,3 mia. kr., som Skat har udbetalt til udenlandske svindlere. Skats misregimente, der således har kostet samfundet et astronomisk beløb på op mod 100 mia. kr., har været orkestreret af ni skatteministre, der nu på kryds og tværs højlydt skændes om, hvem der skal have »aben«. Forvirringen er total, ingen ved tilsyneladende, hvad der er op og ned i sagen.

Her ville en undersøgelseskommission være relevant, både for at udrede trådene, stille de skyldige til ansvar, og ikke mindst for at undgå fremtidige tilsvarende ulyksaligheder. Men der kommer ingen kommission. Som skatteyder tager man sig endnu en gang til hovedet. Ingen sager synes for små til en undersøgelseskommission, men nogle sager – de største, de vigtigste og de væsentligste – er åbenbart alt for store.

Folketingets prioriteringer forekommer mildest talt uransagelige og får givetvis fjernet de sidste skat-med-glæde betalere her i landet.