I forlængelse af vores indlæg i Berlingske 14. marts om helbredsskader af brænderøg, spørger Peter I. Hinstrup 22. marts, hvor meget afbrænding på store værker forurener, mens skorstensfejermester Henrik B. Jensen 26. marts åbenlyst er utilfreds med, at vi gør opmærksom på røgens helbredsskader.
Ifølge DCE ved Aarhus Universitet står brændefyring for ca. 50 procent af Danmarks partikeludledning, mens store værker står for tre-fire procent. Selvom brændefyring kun dækker få procent af landets energibehov og kan undværes. Hvis vi starter med at udfase brændeovnene, opnås straks en stor helbredsgevinst.
Henrik B. Jensen mener ikke, at brænderøg indeholder samme skadelige stoffer som cigaretrøg. Men ifølge de nationale opgørelser fra DCE, der både bruges af landets myndigheder, EU og FN, så indeholder brænderøg netop samme skadelige tjærestoffer og partikler som cigaretrøg og forårsager de samme sygdomme. Brænderøg indeholder dog ikke nikotin, men til gengæld giftige dioxiner.
Henrik B. Jensen henviser til, at Folketingets Miljøudvalg fik et notat, hvor stearinlys og baconstegning ser ud til at forurene indeklimaet mere end brændeovne. For det første udleder stearinlys kun meget få fine partikler, hvilket ikke nævnes. For det andet er baconstegning udført i et lille køkken uden emhætte.
Så skulle målinger fra brændeovnen jo have været udført uden skorsten (røgudledning direkte i stuen) for at få en retvisende sammenligning, hvilket selvfølgelig ikke er sket. At den slags uvidenskabelige notater finder vej i Folketinget understreger blot behovet for oplysning.
De målinger, vi har foretaget med Teknologisk Institut i 2022 og Bolius i 2023, viser, at med en almindelig god emhætte kan bacon steges næsten uden at forurene boligen.
Generelt bør man ikke bruge levende lys eller ryge indenfor, og man bør altid bruge en god emhætte ved tilberedning af varm mad. Men det ændrer ikke på, at de fleste brændeovne også giver et markant bidrag til indeklimaforureningen.
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Rådet for Godt Indeklima, Torben Sigsgaard, professor, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, og Teis Nørgaard Mikkelsen, lektor, DTU Sustain, Danmarks Tekniske Universitet



