Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den største myte om kulturlivet

Morten Messerschmidt har næppe læst noget som helst af Georg Brandes, når han overser den kæmpe inspiration Brandes var for blandt andet Henrik Ibsen, mener Lars Peter Neve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview her i avisen 14. juli bliver kulturordføreren for DF, Morten Messerschmidt, spurgt af Søren Jacobsen Damm: hvad er den største myte eller løgn, vi fortæller andre om vores kulturliv?

Messerschmidt vælger så at nævne og gå efter en person fremfor at nævne en kulturfortælling. Hvilket vel er et velkendt DF-trick; at gå efter personen fremfor bolden. Idet Messerschmidt svarer, at Georg Brandes næppe var en stor kulturkritiker, men blot en billig kopist af etablerede europæiske tendenser.

Så ved vi da, at Messerschmidt ikke ved, hvem han taler om. Kulturordføreren har næppe læst noget som helst af Georg Brandes, når han overser den kæmpe inspiration, som Brandes var for blandt andet Henrik Ibsen. Ingen Ibsen uden Brandes.

Det pudsige er også, at Messerschmidt kan føle sig trådt på 150 år efter, at Georg Brandes fremsatte sine tanker om det moderne gennembrud i litteraturen. Mon ikke det er Brandes frisind, som Messerschmidt ikke forstår og ikke kan lide. Frisindet som senere skulle blive til den såkaldte kulturradikale åndsretning via broderen Edvard Brandes.

Messerschmidt fremhæver så Teater Republiques Faustforestilling som den aktuelle bedste kulturoplevelse, hvilket jeg er helt enig i. Faust handler jo om at sælge sin sjæl til djævlen. Og hvis jeg skal fremmane et billede på nogen, som sælger sin sjæl til djævlen for folkets stemmer, så er det netop kulturordføreren for DF.

Messerschmidt gør sig nemlig interessant på noget, han tilsyneladende ikke har kendskab til eller helt bevidst ved, at der er nogen, som hader de kulturradikale. Om det er en sandt eller falsk påstand fra kulturordføreren, er ham underordnet. Bare man lytter til ham.

Lars Peter Neve, København

Vaccination af unge

I lederen 15. juli er emnet, hvorvidt unge ned til 12 år skal vaccineres mod coronavirus – og i så fald hvorfor?

Først skrives der lidt om resultaterne af vaccinen for de unge i USA, hvor den meste evidens kommer fra. Her er der ingen betænkeligheder, da flere millioner unge allerede er vaccineret, mens de danske praktiserende læger nærmest er imod. Hvor kommer deres viden i øvrigt fra?

Med så unge mennesker er det forældrenes ansvar; skal, skal ikke.

Skal det gøres for at vise samfundssind, eller skal der blive flere syge unge med covid-19, som det sker nu, eller er det lige meget, da de fleste ikke bliver alvorligt syge? Men p.t. udgør de trods alt næsten halvdelen af de indlagte

Noget andet er, at fuldt vaccinerede er lettere at få med på ferien til udlandet.

Visti Vester, Solrød Strand

Trafiksikkerhed for cyklister

Hvem har bestemt, at cyklister skal køre i højre side af vejbanen? Det må da være nogen, som aldrig har prøvet at cykle. Jeg talte for nylig med en sød dame på 92, som stadig cykler, og hun synes, også at cykler hører til i venstre side af vejbanen, hvis der ikke er cykelsti, Men det varer vist mange år, før det er gennemført overalt.

lad os dog få en afstemning blandt dem, det går ud over, nemlig cyklisterne. Jeg tror, at de fleste bilister har været tæt på en højresvingsulykke, jeg selv inklusive.

Ingrid Lund, København

Gode europæiske nyheder

En læser, Tom Skovgaard, giver 12. juli udtryk for utilfredshed med informationsværdien i Radioavisen og på tv, hvor en meget stor del af udsendelserne bruges på ligegyldigheder.

Jeg har for længst taget konsekvensen heraf. Jeg har købt to højttalere à kroner 400 pr. stk. Så kan jeg ved hjælp af min mobiltelefon streame alle de gode radioaviser i Europa, som på fem minutter hver time informerer klart og tydeligt om de afgørende begivenheder. Resten klares med avislæsning.

Min personlige favorit er Bayern 4 Klassik, hvor timenyheder omgives af fremragende, klassiske musikudsendelser. Yderligere kan BBC eller Radio France samt Radio Roma anbefales. Man får så også støvet sine sprogfærdigheder af. Derfor: Hen til radioforhandleren, denne hjælper gerne, og det hele er meget enkelt.

Jørgen Weinrich, Nyborg