Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den politiske klimavilje er varm luft

Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Jeg har både børn og børnebørn og som sådan har jeg en naturlig og dybfølt interesse for vores miljø og klima. Det netop gennemførte valg har været meget fokuseret på klimaspørgsmålet, så jeg burde på vegne af mine børn og børnebørn være glad for valgets udfald.

Desværre er det modsat - jeg er blevet mere bekymret, end jeg var før valget, og det skyldes, at jeg her efter valget hører de samme politikere gøre ganske, som de plejer. Det vil sige, at de tænker i løsninger som lovgivning og udvalgsarbejde, der skal analysere muligheder, inden der skal ske noget. Det tager lang tid, og hvad har det nogensinde nyttet?

De eneste der har glæde af analyser, er de personer, der lever af at lave analyser og skrive rapporter, det bliver klimaet ikke grønnere af. Hvad forhindrer politikerne i at stille krav til os alle om straks at begrænse vores overforbrug? Det ligger da lige for at beslutte, for eksempel at slukke for strømmen til ligegyldig elektronisk underholdning.

Vi i Danmark udgør en uendelig lille del af den samlede befolkning på kloden, og det er naivt at tro, at de danske politikere vil være i stand til at gøre noget, som vil få afgørende betydning for noget som helst. Desværre. Det, vi har behov for, er derfor at støtte de virksomheder, som arbejder med at finde klimaneutrale alternativer. Derudover kan vi gøre vores meget lille stemme gældende i EU og håbe på, at vi har så stor indflydelse i Europa, som politikerne påstår.

Som borgere har vi faktisk magten selv, hvis vi vil. Vi kan vi gøre os synlige ved at foretage en total omstilling af vores livsform, vi har mulighed for selv at ændre på vældig meget, hvis vi vil. Det kan fx. være omgående at stoppe for private ferierejser med fly, at stoppe vores enorme overforbrug af strøm til ligegyldige computerspil, at stoppe med at have et mål om, at alle skal blive ældre, at sige stop for krydstogtskibenes svineri ved Langelinie, et stop for køb af overflødige billige varer, som typisk sælges i butikker for en 10er.

Listen kan blive meget længere, hvis man vil. Pointen er, at det faktisk er muligt for os alle sammen at gøre noget godt for klima og miljø uden at den offentlige administration skal sættes i gang - men vil vi? Jeg tror det desværre ikke, og jeg tror derfor heller ikke, at den folkelige vilje er ægte, og at den politiske vilje vil vise sig at være andet end varm luft. Fillippa Gottlieb, Allerød