Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den danske fejlfortolkning af saudisk sikkerhedspolitik

Det er fejlagtigt at fortsætte den betragtning, at Saudi-Arabien bruger olie til direkte at influere USA og at Saudi-Arabien stadig er den finansielle sponsor for terrorisme som før 11. september, skriver Victor Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARWAN NAAMANI

10. juni 2020 skrev Kristian Mouritzen sin analyse »Saudi-Arabiens støtte til terror får nu konsekvenser«, hvis antagelser står i stærk kontrast til min opfattelse af det saudiarabiske styres sikkerhedspolitik. Saudi-Arabien har haft et stort fokus på at bekæmpe terrorfinansiering og terror generelt i Mellemøsten under Mohammed bin Salman. Landet er ikke den samme synder, som de var under »den gamle garde« – den gamle garde refererer til den ældre generation og de ledere som var før Mohammed bin Salman.

Mouritzens argumentation bygger på handlinger, som er sket under »den gamle garde«. Det nye regime i Saudi-Arabien har bl.a. støttet kampen mod ISIS samt Al-Qaeda, som har en tilstedeværelse i Yemen. Derudover har de også oprettet et center, som forsøger at omvende dømte terrorister i stedet for at henrette dem. Centret fungerer på den måde, at man bl.a. skal studere og diskutere islam med imamer for at korrigere terroristerne fejlfortolkning af Islam.

Derudover ift. terrorfinansiering har Danmark sammen med de resterende EU-lande i juli 2019 fjernet Saudi-Arabien fra EUs sorte liste over lande med en problematisk lovgivning og håndtering af hvidvask og antiterrorfinansiering. Det gjorde man med den begrundelse, at landet havde foretaget reformer som berettigede, at de kunne fjernes fra listen.

Et andet af Mouritzens argumenter omhandler Saudi-Arabiens kontrol over USA gennem olie. Olien var starten på alliancen mellem USA og Saudi-Arabien. Men nu hvor USA snart kan blive en eksportør af olie, holder den argumentation ikke længere. Det er derimod min erfaring fra at analysere landets sikkerhedspolitik, at landets store import af f.eks. våben, deres villighed til at hjælpe i kampen mod terror samt de personlige forhold mellem de øverste lag i de to landes samfund, som vedligeholder det nuværende forhold mellem de to lande.

Det er derfor fejlagtigt at fortsætte den betragtning, at Saudi-Arabien bruger olie til direkte at influere USA, og at Saudi-Arabien stadig er den finansielle sponsor for terrorisme som før 11. september.

Under min tid i Saudi-Arabien stødte jeg på den særlige tendens, at når man vælger at kritisere Saudi-Arabien på en meget offentlig facon, som tilfældet var med EUs sortliste eller mordet på Khashoggi, blev saudierne stædige og defensive. Derfor ville et godt råd være ikke at udskamme dem med store overskrifter, taler og pressemøder, for når man tager diskussionen med dem i mindre offentlige rum, har de en tendens til at lytte bedre efter. Victor Jacobsen, cand.mag. i Mellemøststudier, tidl. politisk praktikant den danske ambassade i Riyadh, København SV