Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Demokratiet overlever kun i kraft af vælgernes tillid til politikerne

Nogle af Det Radikale Venstres højest profilerede folketingsmedlemmer afslører et noget uldent forhold til sandhedsbegrebet, mener Søren Vesterhauge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Sandruelighed

Man kan undre sig over, at det etisk set højt profilerede Radikale Venstres ledende medlemmer åbenlyst skændes i medierne, og at nogle af partiets højest profilerede folketingsmedlemmer afslører et noget uldent forhold til sandhedsbegrebet.

Selv om det virker lidt overdrevet, fristes man til at sende en tanke til slotsforvalteren på Pennsylvania Avenue 1600 i Washington D.C. og overveje, hvad en systematiseret ligegyldighed i forhold til sandhed og løgn gør for respekten for politikere og troen på demokratiets overlevelse. Pas nu på, også selvom emnekredsen er den aktuelt højt profilerede kamp mod sexisme. Den kamp kunne tage skade af, at man ikke overvejer sine ord.

Demokratiet skal overleve også i Danmark, og det gør det kun i kraft af vælgernes tillid til politikerne.

Søren Vesterhauge, København

Sex før ægteskabet

Er det et godt tegn på integration at have sex før ægteskabet? Sådan spørger Nik Bredholt i Berlingske i fredagens avis efter et møde, som kirkeministeren og jeg holdt med repræsentanter fra store islamiske organisationer. Og som jeg omtalte på Facebook forleden.

Jeg skal ikke blande mig i, om folk har sex før ægteskabet eller ej. Det må de helt selv bestemme. Men de skal have lov til det, hvis de har lyst.

Det gælder selvfølgelig for alle mennesker og trosretninger. Men der er ingen grund til at lægge skjul på, at den negative sociale kontrol særligt er et problem, vi hører om i muslimske miljøer. Hvor unge kvinder er bange, fordi familien forventer, at de er jomfruer på bryllupsnatten. Og hvor unge kvinder kan blive udsat for vold eller endda drab, hvis de har kærester før ægteskabet.

Det er jo helt galt. Og det skal vi kunne sige højt.

Man må selv bestemme, hvem man vil være kærester med. Man må selv bestemme, om man vil have sex før ægteskabet eller ej. Man må selv bestemme, hvilket liv man lever. Uanset hvad forældre og diverse imamer siger.

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister (S)

Enhedsfredning

25. september gav Anders Krab-Johansen her i bladet udtryk for håbet om, at naturfredning ikke må blive venstreorienteret propaganda. Baggrunden er, at ledelsen i Danmarks Naturfredningsforening, DN, har flere personer med en stærk tilknytning til Enhedslisten.

Dette håb gøres til skamme af sagen om en sti hen over private lodsejeres marker nær Esrum sø, omtalt her i bladet den 14. oktober. I et område, hvor der er rigeligt med stier til naturelskende danskere, har denne sti intet at gøre med naturfredning og må derfor ses som et led i Enhedslistens kamp imod det kapitalistiske samfund.

DN kunne gøre meget mere for dansk natur ved at sætte hælene i overfor vindmøllers og solcellers hærgen over landet, som Enhedslisten er fortaler for. Så det sker nok ikke.

Bertel Lohmann Andersen, Lyngby

Skal man bare lukke det private erhvervsliv?

Carl Valentin, folketingsmedlem fra SF, foreslår, at man skal lukke hele pelsdyrerhvervet med det samme, fordi mange minkavlere også havde underskud før coronakrisen.

Jamen Carl, hvad er det for en argumentation? Alle vi, der ikke er sikre på vores lønudbetaling, fordi vi arbejder som selvstændige, kan have år med underskud. Skal vi så også lukkes? Hvad enten vi er landmænd i den ene eller anden gren, hvad enten vi er selvstændige håndværkere eller selvstændige i restaurationsbranchen, arbejder vi på længere sigt og måler vores løn over en årrække. Men det er jo ikke den eneste økonomi, vi genererer.

De varer, vi selvstændige producerer, eksporteres for en stor del og giver eksportindtægter til landet. Det betyder også arbejdspladser. Også selvom den enkelte landmand eller minkavler ikke får indkomst det år.

Carl Valentin, du kan med din stemme i Folketinget være med til at lukke vores alle sammens livsværk. I landbruget er det ofte familier, der gennem flere generationer har skabt virksomheder, der generer både arbejdspladser og eksportindtægter. Det går op, og det går ned i brancherne. Du bruger din magt til at træde på nogen, det går ned for lige nu. Nogen, der har tjent og stadig tjener rigtig mange penge til landet, selvom de pt. ikke får så meget ud af det selv.

Det er ikke værdigt, det ærinde du er ude i. Du burde i stedet være taknemlig for, at der er nogen, der, selvom det er svære tider, vil være med til at skabe eksportindtægter og arbejdspladser. Det er jo blandt andet det, der er med til at betale for alle de velfærdsgoder, du og dine kolleger deler ud, blandt andet til folk der ikke er villige til at løbe en økonomisk risiko som selvstændig erhvervsdrivende.

Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Haslev