Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

De brune værtshuse forsvinder – men en aktiv by skal have liv efter midnat

Der er intet problem i at skabe byplanmæssige lommer med lavt aktivitetsniveau. Men lokalpolitikerne begår en kæmpe fejl, hvis de bukker under for et stigende pres fra de nye beboergrupper, som ønsker en stille by efter kl. 22, skriver turismechefen i HORESTA.

I dag er fire ud af fem værtshuse forsvundet – på 40 år er der lukket mere end ét hver eneste måned., skriver Annette Hyldebrandt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 80erne kunne man finde et værtshus på hvert andet gadehjørne i København. Dengang var der 1.000 små, listige steder, hvor unge som gamle mødtes og udvekslede anekdoter over en kold øl eller hyggede sig med et spil dart. I dag er fire ud af fem værtshuse forsvundet – på 40 år er der lukket mere end ét hver eneste måned.

Her i december udkommer bogen »Stamsteder«, som sætter fokus på værtshuset som et ærkedansk, kulturhistorisk fænomen. Bogen er en rejse til en verden af håndbajere og socialt samvær, som gennem årtier har kendetegnet livet på værtshusene. Et liv, som nu er presset af nye forbrugsmønstre og i mindst lige så høj grad af stigende huslejer.
Folk med karrierejob og årsindkomster i den tunge ende af skalaen flytter til byen med store drømme om at kunne bo centralt i fredelige og rolige rammer.

Der er intet problem i at skabe byplanmæssige lommer med lavt aktivitetsniveau. Men lokalpolitikerne begår en kæmpe fejl, hvis de bukker under for et stigende pres fra de nye beboergrupper, som ønsker en stille by efter kl. 22 og dermed tager kvælertag på alt, hvad der summer og lever i bykernerne.

Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, HORESTA Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

I hovedstaden var det i år lige ved at gå galt med et forslag til en restaurations- og nattelivsplan, som over en årrække ville kunne lukke al aktivitet ned, der foregår efter midnat.

Heldigvis indså et flertal på Københavns Rådhus, at man ikke kan gøre krav på at være en attraktiv international metropol uden at have en stærk og spændende nattelivsscene. Men forløbet fortæller mere end noget andet, hvordan beboergrupper på meget useriøs vis forsøger at overbevise det politiske niveau om, at alle udfordringer i nattelivet stopper, når nattelivsvirksomhederne lukkes og slukkes.

Et aktivt natteliv er ikke det samme som et ureguleret natteliv. Men uden et attraktivt liv efter midnat mister enhver større by både ilt og puls. Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, HORESTA