Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dansk major: Der bliver aldrig krig mellem USA og Iran

En krig mellem USA og Iran kommer aldrig til at ske, vurderer Martin Krogh. Fold sammen
Læs mere
Foto: WANA NEWS AGENCY

For tiden spekuleres der meget i en mulig krig mellem USA (NATO) og Iran, men som netop hjemvendt officer fra en amerikansk ledet enhed i Afghanistan er det min klare vurdering, at en krig er fuldstændig urealistisk af flere årsager.

Det vil kræve anslået minimum 250.000 soldater, hvis USA skal gennemføre et koordineret fuldskala angreb mod Iran med landmilitære enheder støttet af luft- og sømilitære enheder. USA har været i uafbrudt krig siden 1991, hvor man trykkede på knappen til den første Irak-krig. Udgangspunktet dengang var helt anderledes, da USA og NATO, i kølvandet på afslutningen af den kolde krig, havde tunge landmilitære enheder overalt i USA og Europa, som bare ventede på en krig. Hovedparten af disse tunge enheder findes ikke i dag, og de, som er tilbage, er personelmæssigt kørt så langt ned til sokkeholderne, at det vil tage måneder og år at gøre dem klar til et fuldskala angreb.

Iran er ved at miste sin militære styrke grundet sanktionerne. En nedslidt flåde og et forældet flyvevåben med amerikanske og russiske fly fra 1970erne gør, at deres militære evne uden for Iran begrænser sig til småoperationer som angrebene mod de to tankskibe i forrige uge.
Den største udfordring for præstestyret er dog, at de unge iranere er ved at være godt trætte af et sammenspist og efterhånden ikke-legitimt styre, som forhindrer enhver form for udvikling og velstand i et ellers rigt land. Cirka 40 pct. af den iranske befolkning er under 25 år. Præstestyret er derfor ved at blive isoleret i forhold til befolkningen, så USA og tilhørende allierede kan blot læne sig tilbage og følge udviklingen.

Hvis USA beslutter sig for et begrænset militært angreb med luft- og sømilitære enheder, vil det være en stor gevinst for præstestyret. Der vil med stor sandsynlighed være civile tab, som styret vil kunne bruge til at positionere sig og kvæle den interne modstand i Iran, og det er således min vurdering, at dette perspektiv har haft afgørende betydning for beslutningen om, hvorvidt USA skulle trykke på knappen eller ej.

Det iranske styre vil fremadrettet gøre alt for at fremprovokere et militært svar fra USA, og falder Trump i fælden, vil man blot levetidsforlænge præstestyrets greb om Iran. Så den eneste krig, vi vil se mellem USA og Iran, er den økonomiske. Martin Krogh, major, hæren, Korsør