Danmarks omdømme

Ingen nævnte på noget tidspunkt Danmark som et dårligt eksempel, tværtimod. Derimod var EU ofte et kritiseret og desværre latterliggjort tema, og især amerikanerne kan slet ikke fatte unionens handlingslammelse og afmagt.

I 14 dage har min kone og jeg befundet os på et stort krydstogtskib i Caribien – langt fra andedammen. Netop hjemkommet overvældes vi af en rasende debat om Danmarks omdømme, der ifølge pressen og eksperter lider ubodelig skade grundet en umenneskelig migrationspolitik.

På krydstogtskibene spiser man, hvis man har lyst, ved fællesborde til middagen. Vi spiste således sammen med andre europæere, skotter, irere og tyskere, også med australiere, men hovedsagelig med canadiere og gæster fra USA. Snakken går om alt, men hver aften kom emnet migration altid på bane, og ingen, absolut ingen nævnte på noget tidspunkt Danmark som et dårligt eksempel, tværtimod.

Derimod var EU ofte et kritiseret og desværre latterliggjort tema, og især amerikanerne kan slet ikke fatte unionens handlingslammelse og afmagt. Europæerne resignerer, og en australier kaldte EU for idioter. Nu er man ikke fuldstændig afskåret fra mediestrømmen på et sådant skib. Talrige amerikanske nyhedskanaler samt BBC World News er tilgængelige på TV, og hver morgen kan man forsyne sig med korte udgaver af internationale aviser på originalsproget, engelsk, tysk, hollandsk, australsk.

Kun et enkelt af disse blade, New York Times, havde et surt opstød over Danmark og »smykkerovet«. De øvrige omtalte også lovforslaget, nøgternt og objektivt. Samme aften spiste vi sammen med to amerikanske par fra Tennessee og Minnesota og en flyingeniør fra Quebec i Canada. Ingen af disse have noget negativt om Danmark.

Hjemme igen erfarer vi, især i TV2, at landet er ude over alle anstændige grænser. Vort omdømme er raseret til ukendelighed og eksporten vil falde dramatisk. Kan det nu passe? Lad os sige, at vi groft sagt har talt med 50 forskellige mennesker i løbet af de to uger. Ingen udtalte sig kritisk om vort lille land og vores ondskab, selv om vi talte om netop migration. Jeg tror desværre, at nogle i politik og i medierne vil have os til at tro, at det forholder sig sådan.

Tro dem ikke. Folk i udlandet ved ganske god besked om os, og vi kan godt være os selv bekendt.