Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danmarks Investeringsfond er ikke den rigtige løsning for eksporten

»I praksis mener jeg at, man skal højere op i helikopteren for at løse problemerne med at fastholde de hurtigtvoksende start-ups. Problemer som en sammenlægning af de tre finansieringsfonde ikke løser,« skriver Halldor Halldorsson i et åbent brev til erhvervsminister Simon Kollerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Simon Kollerup, lad nu være med at ødelægge noget, der fungerer, for at lappe på andre udfordringer.

Regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup i spidsen forhandler for tiden med de øvrige partier om at slå Vækstfonden, EKF og Den Grønne Investeringsfond sammen i en ny enhed kaldet Danmarks Investeringsfond.

Hensigten med fusionen er sympatisk, da man i regeringen mener, at det kan fastholde de såkaldte Unicorns i Danmark.

I praksis mener jeg, at man skal højere op i helikopteren for at løse problemerne med at fastholde de hurtigtvoksende startups. Problemer som en sammenlægning af de tre finansieringsfonde ikke løser. En af de store udfordringer er at tiltrække udenlandske talenter, hvilket ikke kun er et problem for unicorns.

I den forbindelse er det en rigtig god idé, at man på Slotsholmen lytter til personer som Mikkel Hippe Brun fra Tradeshift og Jeppe Rindom fra Pleo.

Senest har ministeren sagt, at han vil frede storkundeafdelingen i EKF, da lederne fra nogle af de største virksomheder er bekymrede. Dette er en yderst positiv udmelding, der sikrer fortsat fokus på størstedelen af EKFs portefølje. Men jeg tror, at man undervurderer SMVernes behov for, at EKF kan understøtte deres eksport, så her skal vi også fortsætte med en dedikeret og fokuseret indsats.

EKF skal skabe synergier sammen med IFU, Trade Council under Udenrigsministeriet og eksportfremmeaktører. Linket til vækstfonden og Den Grønne Investeringsfond skal også være til stede, men det kan løses med tættere samarbejde og koordinering.

Hvis man er fast besluttet på at foretage ændringer, så skab en enhed, der har fokus på at understøtte eksporten, og en enhed, der har fokus på at understøtte start-ups med stort potentiale.

Eller vi kan frede EKF for nu, og sammen arbejde på at det bliver et endnu stærkere instrument til at understøtte eksporten, både for de helt store og for de mindre og mellemstore danske eksportvirksomheder.

Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations, Danish Export Association