Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danmark skal ikke samarbejde med Taleban

»Enhedslisten har selv ad flere omgange på det kraftigste fordømt Assad og hans diktatur i Syrien. Så for dem at vende om og ville samarbejde med en endnu værre organisation forekommer mig hyklerisk,« skriver Nicolai Erik Qvist-Lygum Toxværd om Enhedslistens forslag om at samarbejde med Taleban for at få afghanere med tilknytning til Danmark ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, har for nylig været i pressen for at sige, at Danmark skal samarbejde med Taleban (for at evakuere efterladte afghanere med dansk tilknytning, red.). Konsekvenserne af et samarbejde med Taleban er mange. Det sætter en dårlig praksis, at Danmark skal samarbejde med voldelige organisationer og regimer. Det legitimerer Talebanregimet internationalt, og det spytter på vores påstande om at stå bag menneskerettigheder.

Enhedslisten har da også længe hidset sig op over regeringens planer om flygtningelejre i Rwanda og har krævet aktion imod Assad i Syrien. Forhenværende udenrigsordfører Søren Søndergaard har udtalt, at borgerkrigen i Syrien skal løses »ved systematisk at støtte de demokratiske kræfter i Syrien, som kæmper mod både Assad-diktaturet og de forskellige islamistiske grupperinger.«

Hos Enhedslisten mener de dog, at det giver god mening, at vi skal samarbejde med Taleban, en islamistisk terrororganisation, berygtet for sine voldshandlinger og forbrydelser.

De ønsker ikke at samarbejde med Rwanda fordi: »Tilfældige fængslinger, umenneskelig behandling, tortur er dagligdag i landet«

Vi må derfor formode, at Enhedslistens floskler kun gælder for enkelte islamistiske organisationer og diktaturer. Vi kan også formode, at menneskerettigheder kun er vigtige i enkelte tilfælde. Jeg synes, at det er meget sigende, at det parti, som påstår at stå vagt om menneskerettigheder, hellere vil samarbejde med en ekstremistisk terrororganisation end at engagere sig i at besejre den.

Enhedslisten har selv ad flere omgange på det kraftigste fordømt Assad og hans diktatur i Syrien. Så for dem at vende om og ville samarbejde med en endnu værre organisation forekommer mig hyklerisk. Under Talebans styre i slut-1990erne fik almindelige tyve hugget deres hænder af, kvinder blev udsat for massiv undertrykkelse, og utallige historiske skatte blev destrueret.

At Enhedslisten ønsker at hjælpe de afghanere, der hjalp os, er forståeligt. Men det må gøres på andre måder – at samarbejde med Taleban er ikke det rigtige. Taleban skal udelukkes af det internationale samfund, og vi skal støtte alle kræfter, der forsøger at genskabe demokratiet i Afghanistan. Vi skal ikke lade alle de titusinder af almindelige afghanere, Enhedslisten ikke vil evakuere, i stikken. Så nej, Enhedslisten – Danmark skal ikke samarbejde med terrorister.

Nicolai Erik Qvist-Lygum Toxværd, Konservativ Ungdoms EU- Forsvars og Udenrigsudvalg