Danmark er et skident land

»Danmark er et skident land, hvor gamle syge mennesker må sætte sig bag en busk og forrette deres nødtørft, fordi det offentlige toilet på jernbanestationen er lukket, fordi danskerne er for dovne og svinske til at kunne holde deres toiletter åbne og renlige.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er et skident land, hvor gamle syge mennesker må sætte sig bag en busk og forrette deres nødtørft, fordi det offentlige toilet på jernbanestationen er lukket, fordi danskerne er for dovne og svinske til at kunne holde deres toiletter åbne og renlige.

Man skulle ellers tro, at det i en tid med stor arbejdsløshed var muligt at få arbejdskraft til at udføre et så elementært arbejde som renholdelse af offentlige bygninger, men fine fornemmelser og fanatiske faggrænser er måske for stor en forhindring?

Mange er ufrivilligt uden arbejde, men samfundet må kunne forlange at få noget til gengæld for de overførselsindkomster, der stilles til rådighed. Også fordi det virker demoraliserende, hvis den arbejdsløse fornemmer, at samfundet ikke har brug for hans eller hendes indsats.

Og der er masser af områder, hvor der er brug for en samfundsnyttig indsats:

Oprydning i vore skove efter storme, oprydning i havne og oversvømmede områder, medhjælp til økologiske landbrug (som er mere arbejdskrævende end traditionelt landbrug), hjælp til pensionister med husarbejde og havearbejde (for at de ældre kan blive længere i eget hjem), hjælp til rengøring af sygehuse (for at mindske smitterisiko) samt rengøring i almindelighed af vore byer og veje.

Så det er på tide, at disse vigtige arbejdsområder bliver varetaget på en bedre måde end nu, hvor alting sejler. Lad dog de arbejdsløse udføre noget samfundsnyttigt arbejde og lad det ske i et samarbejde med de professionelle, det lokale jobcenter og de sociale myndigheder.

De professionelle skal naturligvis belønnes for instruktion og ansvar. Og pengene hertil skal tilvejebringes ved at nedsætte ydelserne til de arbejdsløse, der mangler viljen til at udføre et samfundsnyttigt arbejde.

Det er muligt, at nogle arbejdsløse vil få svært ved at holde et budget, når deres ydelser bliver reduceret. Sammenlignet med ydelserne til folkepensionister i almindelighed er der imidlertid ikke noget at klage over.

Det skal kunne betale sig at arbejde – for samfundets skyld, men sandelig også for den arbejdsløses skyld!

Det er det Danmark, som jeg ønsker at genkende.