Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danmark bør forbyde privat brug af fyrværkeri

»Det er helt uforståeligt, at det i vores miljø- og sundhedsbevidste land fortsat er tilladt private at afbrænde mange hundrede tons fyrværkeri omkring nytår,« skriver Peter I. Hinstrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Forbyd privat brug af fyrværkeri

Flere lande har for længst forbudt privat brug af fyrværkeri. Nytåret i disse lande markeres da typisk ved offentlige festfyrværkerier. En helt fornuftig og tidssvarende løsning.

Danmark er langt bagud på dette område. Det er helt uforståeligt, at det i vores miljø- og sundhedsbevidste land fortsat er tilladt private at afbrænde mange hundrede tons fyrværkeri omkring nytår. Det medfører hvert år tragiske ulykker, hvor typisk unge mennesker mærkes for livet pga et  øjebliks ungdommelig kådhed/dumhed. Og bygninger risikerer at brænde ned pga vildfarne raketter.

Fyrværkeriet efterlader mange tons affald spredt i naturen, luftforurening og skræmte dyr. Hvad skal det til for? Og fyrværkeri afbrændes i adskillige dage omkring nytår til gene for mange mennesker. Dette til trods for lovgivning, som i øvrigt ikke håndhæves.

Lad os i stedet få nogle kontrollerede, begrænsede offentlige festfyrværkerier, som folk kan samles om nytårsaften. Der er ingen argumenter for den fortsatte hæmningsløse og hensynsløse private afbrænding af fyrværkeri.

Peter I. Hinstrup, Nærum

Hjemtagninger giver god mening

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv er her i avisen ude efter kommuner og regioner, som hjemtager rengøring, sygehusvikarer, affaldsindsamling og andre opgaver. Men det er da fuldt forståeligt, at flere offentlige institutioner hellere selv vil stå for opgaven. Det gør det for eksempel lettere at omstille affaldsindsamlingen, som er en stor opgave for kommunerne. Eller lettere at sikre den rette kvalitet i rengøringen af en kommunes ejendomme. Blandt andet derfor giver hjemtagninger rigtig god mening.

Der er desuden utallige eksempler på udliciteringer, der er endt i konkurser, manglende kvalitet i opgaveløsningen og dårlige vilkår for de ansatte.

I 3F Den Offentlige Gruppe oplever vi vores medlemmers usikkerhed, fordi udlicitering hele tiden spøger. Konsekvenserne af udlicitering er ofte barske for de ansatte, og det offentlige får sjældent den kvalitet, der efterspørges. I 3F ønsker vi en stærk offentlig sektor, der leverer høj kvalitet, udført af medarbejdere, der trives. Det kan på nogle områder sagtens ske i samarbejde med private.

Men når Dansk Erhverv foreslår at presse det offentlige til flere udliciteringer, så handler det jo udelukkende om at pleje sine medlemmers mulighed for at tjene penge på det offentlige.

At tjene penge på velfærdsydelser må aldrig blive det offentliges opgave – det offentlige leverer velfærd og bidrager til samfundets udvikling. Derfor giver hjemtagning god mening for kommuner og regioner, der vil bruge de synergier og den viden, der ligger i at have opgaverne i eget regi.

Lydia Callesen, formand for 3F Den Offentlige Gruppe

Regionsformænd har en plan

Sophie Hæstorp Andersen og Heino Knudsen, begge regionsformænd, har noget sammen. De har en plan – ja, det vil sige, de har en plan om, at de snart skal have en plan – en plan for at kunne få Sundhedsplatformen (SP) i Region Hovedstaden og Sjælland til at fungere. Det har et såkaldt ekspertråd anbefalet dem.

Det er ambitiøst. Især når det tages i betragtning, at SP har været forberedt i flere år, før den blev sat i drift i 2016, at der i de forløbne knap fire år er blevet brugt millionvis af kroner på at lappe på SP, at der har været en kæmpe IT-organisation til rådighed, og at der i stort omfang er trukket sundhedspersonale ud af den almindelige sygehusdrift for at tilpasse SP rundt på afdelingerne og for at tilvejebringe den omfattende uddannelse, som er nødvendiggjort af, at SP er dysfunktionelt, bøvlet og ikke intuitivt.

En plan på nuværende tidspunkt for forbedringer af SP løser derfor ikke problemerne.  Sophie og Heino skulle i stedet se at finde sammen om en plan for en afvikling af SP. Det kan de to regioner ikke klare alene. Men det kan de passende tage op, når de 14. november skal drøfte Sundhedsplatformen med Folketingets Sundhedsudvalg.

Torben Jerlach, Næstved

Julen nærmer sig

I vores dage sker så meget, som på godt og ondt forbavser os og får os til at moralisere.

Jeg var på mit daglige indkøb i supermarkedet og pludselig, blandt de allerede udstillede juleartikler, så jeg en æske med en julekalender. Det var intet mindre end en julekalender for hunde! I mit liv har jeg set lidt af hvert, men jeg synes, at grænsen er nået med sådan en gave til et dyr, som ikke aner, hvad julen er, ikke forventer en gave og slet ikke vil forstå, hvorfor den festlige morgenrutine ophører på et tidspunkt.

I butikken fortalte de mig, at det ikke er det første år, at de sælger den slags kalender.

Kan man være mere tankeløs og overfladisk?  Hvad bliver det næste i en livsstil som ikke kender grænser?

Gabriella Frederiksen, Charlottenlund