Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danmark bør ændre rutinen for at undgå skovbrande

Når Danmark i fremtiden, i tørre år, med de rette vinde og med rigeligt med dødt ved i skovene, vil blive hærget af skovbrande, kan man med rette stille sig selv spørgsmålet, om paradigmeskiftet fra levende til døde træer i dansk skovpleje har været det værd, skriver Frederik Rosenørn-Lehn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ringo Chiu/AFP/Ritzau Scanpix

Naturnær skovdrift

Enhver, som tager en tur i Dyrehaven nord for København, kan se nyere dansk naturpolitik med egne øjne. Selvdøde træer ligger, hvor de er faldet, udtyndede træer ligger, hvor de blev fældet, ophobningen af dødt ved er i fuld gang. For dansk skovbrug  generelt anbefales nu en ophobning af dødt ved i skovene for at styrke biodiversiteten, for at sikre insekter og svampe mv. levesteder.

Siden Napoleonskrigene har det ellers været formålet, støttet af fredskovslovgivningen, at sikre en sund skov med en højstammet og levende træbevoksning på alle arealer, og hvor det døde ved indgik i energiforsyningen, skal det nu helst forblive i skovene.

En lignende naturpleje har man i mange årtier brugt i Californiens fredede skove, resultatet ses tydeligt i disse år, hvor heftige skovbrande med jævne mellemrum hærger staten. I den anden ende af USA, i de sydøstlige stater, som stort set er dækket af fyrretræer (Southern Pines) er det rettidig skovpleje med tre-fem års mellemrum at stikke ild til plantagerne (controlled burning), for at komme wildfires i forkøbet. Hvis man brænder ukrudt, krat og dødt ved af inden flammerne bliver så høje, at de under en lyn-brand når op i trækronerne, overlever træerne. Denne pleje er gangbar fordi de fleste arter af Southern Pines (ligesom Californiens sequoia’er) genetisk har tilpasset sig naturbrande, så de kan tåle flammer direkte på stammerne.

Sådan en skovpleje kan ikke anbefales i Danmark, hvor ingen træarter kan tåle flammer på stammerne. Men når Danmark i fremtiden, i tørre år, med de rette vinde og med rigeligt med dødt ved i skovene, vil blive hærget af skovbrande, kan man med rette stille sig selv spørgsmålet, om paradigmeskiftet fra levende til døde træer i dansk skovpleje har været det værd.

Fredrik Rosenørn-Lehn, skovejer i USA (førhen også i Danmark)