Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dagpengereformen er stadig en social katastrofe

Foto: Thomas Lekfeldt

I en stort opsat artikel i Berlingske 25. februar afblæste økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille »dagpengekatastrofen« med ordene: »Dagpengereformen fra 2010 har været en succes. Den har været med til at sikre et godt og velfungerende arbejdsmarked med lav ledighed.«

For en liberalist har det været en succes. I april 2018 oplyste beskæftigelsesministeren, at i perioden 2013-17 mistede 85.818 deres dagpengeret. Efter tre måneder var 34 pct. i ordinært job, ti pct. i seniorjob. Men 18 pct. var i kontanthjælpssystemet og hele 27 pct. uden forsørgelse! Og kun to pct. havde genoptjent dagpengeret. Flere er kommet til siden. I min optik er det en social katastrofe.

Sådan opleves virkeligheden måske ikke, set gennem de tonede ruder i en ministerbil. Men for almindelige lønmodtagere er frygten for at blive arbejdsløs vokset betydeligt på grund af dagpengereformen og alle de andre reformer, der har udhulet trygheden for lønmodtagerne ved ledighed og sygdom.

Ministerens rapport er bare »hvidvask«. Alle fra 58 år og opefter er taget ud af beregningerne, fordi de antages at være »mindre tilbøjelige til at finde arbejde«. Meget bekvemt, når de ældre arbejdsløse er nogle af dem som arbejdsgiverne oftest fravælger til nye job.

Det er også lånte fjer at give dagpengereformen æren for, at flere er kommet i arbejde. Opsvinget i beskæftigelsen begyndte langsomt i 2015, men tog fart fra 2016, og helt magisk er det også her ministerens embedsmænd finder effekten. Det er lige så luftigt, som den evindelige påstand om, at kontanthjælpsloftet og de andre fattigydelser har fået flere i arbejde.

Desværre er Leif Lahn (S) enig med ministeren i, at utrygge mennesker lettere kommer i arbejde. Det høres, når Leif Lahn siger, »at når mange i dag kommer i gang igen, skyldes det, at vi lavede den reform i 2015« – den reform, hvor S gav de borgerlige vetoret mod længere dagpengeperiode og nemmere genoptjening. Forkerte analyser eller luftige påstande bliver ikke mere rigtige af, at en socialdemokrat gentager dem. Finn Sørensen, MF (EL), arbejdsmarkedsordfører