Dagens brev: Urealistisk at sende flygtninge hjem

»Hvilken politiker tror i fuldt alvor, at ret mange flygtninge vil rejse hjem, hvis deres hus er væk, deres by ligger i ruiner, de er politisk uønskede i deres by/land, og de i øvrigt ikke har økonomiske midler til at bygge en tilværelse op?« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At vi dagligt hører megen politisk intetsigende tale er en kendt sag. Schengen-aftalen er måske det bedste bevis på en politisk aftale, som blev omtalt meget af politikerne, men som med al tydelighed senere viste sig at være en aftale, der overhovedet ikke på noget tidspunkt havde været grundigt gennemdrøftet. Kort sagt, en ønskedrøm, som ikke havde nogen gang på Jorden.

Nu viser det sig, desværre ikke overraskende, at der er nogle politikere, som er så naive at tro, at vi kan få det store flertal af flygtninge til at rejse hjem, når der er opstået fredslignende forhold i deres hjemland.

Hvilken politiker tror i fuldt alvor, at ret mange flygtninge vil rejse hjem, hvis deres hus er væk, deres by ligger i ruiner, de er politisk uønskede i deres by/land, og de i øvrigt ikke har økonomiske midler til at bygge en tilværelse op? Det er tom politisk tale. Det er jo også derfor, at ingen politiker fortæller, hvordan en sådan hjemsendelse skal finde sted. For man tør ikke sige, at magtanvendelse bliver nødvendig.

Alle tror måske, at der nok kommer en ny »Mar-shall-plan«, men hvis eksempelvis Assad får lov at fortsætte som diktator i Syrien, er det sandsynligvis kun Rusland og måske Tyrkiet, der vil give lidt til opbygning af landet, for til gengæld at få militær og handelsmæssig indflydelse i regionen.

Men det er da også muligt, at Vesten er så naiv, at man vil bidrage til at opbygge Syrien, stadig med Assad ved magten. Man glemmer bare, at med Assad som fortsat diktator, er det i alt fald helt sikkert, at kun ganske få syriske flygtninge i Europa ønsker at rejse hjem uanset mulige fredelige forhold. Men det tør mange politikere jo ikke at sige åbent, så hellere lidt sort og urealistisk tale.