Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dagens brev: Linkslapping – vor tids støjsender

Foto: JOEL SAGET

Man skal nok være lidt op i årene for at huske tilbage til dengang, hvor de store nationale hære brugte støjsendere for at forhindre fjendens militær i at kunne kommunikere eller opsnappe informationer. Nu er støjsenderen så tilbage igen. Denne gang på sociale medier i form af det, jeg vil kalde for »linkslapping«.

Tag et tilfældigt indlæg på en Facebook-side hvor der fx gives udtryk for, at en konkret minister er en seriøst arbejdende politiker med hjertet på rette sted. Her vil der fra mennesker med en anden holdning lynhurtigt dukke kommentarer op – men ofte vil holdninger og argumenter blive erstattet af billeder og Youtube-videoer, der latterliggør denne minister eller tilhængernes gruppering.

Dette er bare et tænkt eksempel, men jeg forestiller mig, at det er ganske let for de fleste brugere af sociale medier at huske eksempler på dette fænomen.

Linkslapping saboterer en ellers lødig debat med holdninger, meninger og synspunkter – og skaber en debatforladt skyttegravskrig, hvor tilhængere og modstandere kaster med støj i form af links eller billeder i håb om at ramme den sidste rest af saglighed og selvtillid på den anden side.

Jeg synes, det er en ærgerlig udvikling, der skaber afstand snarere end forståelse og gør os mindre rummelige og kompetente i den sociale kontakt der virkelig betyder noget, nemlig den, der er ude i den virkelige verden.

Fænomenet med linkslapping har sikkert eksisteret ligeså længe, som de sociale medier på nettet har været der, men først for ganske nylig stod det lysende klart for mig, hvor udbredt og ødelæggende det egentlig er.

Jeg håber med mit naive sind, at bevidstheden om linkslapping kan føre til bedre debat og mere selvdisciplin, for aktive brugere med gode intentioner, på nettet. Jens Ditlev Fromsejer, Lejre