Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dagens brev: I dag er alt krænkende, sågar det talte ord, hvis udsagnet ikke passer alle

En deltager i det årlige Maldun Mud race i det østlige England er iført sombrero og falsk overskæg. Den mundering var hun næppe blevet populær på på Københavns Universitert, hvor en udklædningsfest med mexikansk tema blev til en krænkelses-sag, Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS

I det danske sprog findes mange udefinerede ord – bl.a. ordet krænkelse. Hvad dækker det?

Medierne bruger meget tid på at forsøge at udbrede betydningen af ordet, men det er ikke let at håndtere, da alt kan inkluderes og bliver det. Man mangler en definition for at kunne diskutere betydningen af krænkende adfærd eller krænkende udtalelser.

I starten blev krænkende typisk forstået mellem kønnene, hvor en mands adfærd over for en kvinde var nedværdigende via et klap i numsen eller et for kærligt favntag. Nu er alt krænkende, som f.eks. det talte ord, hvis der deri er udsagn, som ikke passer alle tilstedeværende. Dermed kommer vi for langt ud og breder os for meget.

På Berlingskes forside af AOK 27. februar vises en humoristisk tegning med indkaldelse til et større møde, hvor det er forbudt at tale om – ja, stort set alt, hvad der kan røre sig. Der må ikke fremføres noget som helst vigtigt og af betydning, for man kan jo støde eller krænke en mødedeltager, som har en anden mening end udsagn fra en foredragsholder.

Vi er kommet alt for langt ud i ordets dækning og betydning, og dermed stopper al kommunikation mellem mennesker. Ingen bliver klogere, snarere det modsatte. Vi kommer på kant med ytringsfriheden for ikke at krænke. Lovgivningen ville også stoppe, da der aldrig vil være opbakning fra alle om et forslag. Demokratiet ville dø.

Krænkelse er blot ét udefineret ord, men det gælder også ord som ulighed, nedslidning og mange flere. Samfundet kan ikke fungere, hvis der skal diskuteres og vurderes emner, som ikke er klart defineret.

Arne Lillevang, Nivå