Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

DAGENS BREV: Den indviklede skat

Midt i alle skatteskandalerne glemmer man at tale om ledelsen af SKAT.

SKAT er blevet stedmoderligt behandlet og flere af ministrene håbløst ladt i stikken, mener Jørgen Weinrich. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket gang i forklaringerne på SKATs problemer med opkrævning, udbyttesvindel m.m. Selv Mogens Lykketoft har haft behov for at ytre sig. Der er dog en ting, man ikke taler om, nemlig ledelsen af SKAT. Her er tale om yderst kompliceret stof. Jeg har selv undervist i dette, godt nok i begrænset omfang, men det er gået op for mig, at det er svært stof. Jeg har engang hørt tidligere skatteminister dr. jur.Isi Foighel (skatteminister under Schlüter 1982-87) sige, at det var noget af det mest komplicerede, han kendte! Sikkert fordi udgangspunktet er Statsskatteloven af 10. april 1922 med utallige påklæbede ændringer siden. De seneste ministre var:

Kristian Jensen (V) 2004-10: Højere Handelseksamen, bankassistent

Peter Christensen(V) 2010-11: Elektriker

Thor Møger (SF) 2011-11: Student

Holger K. (SF) 2012-13: cand.mag.

Jonas Dahl (SF) 2013-14: cand.mag.

Morten Østergaard (R) 2014-2014: statskundskabskandidat

Benny Engelbrecht (S) 2014-2015: folkeskole, merkonom

Karsten Lauritzen (V) 2015 -?: bachelor i administration

Det er kort tid, de enkelte ministre har siddet, og de fleste har ingen skattemæssig indsigt, så jeg vil sige, at de har været på en umulig opgave. De har ikke kunnet overskue problemerne.  Karsten Lauritzen er uden skyld i elendighederne, arbejder hårdt og får forhåbentlig styr på det. Når man så, hvor megen tid, der blev brugt på Thornings pinlige skattesag, forekommer det mig helt hen i vejret, hvis man ikke får fat i mange af de 13 mia. kr. i snydt udbytteskat samt de 100 mia. skatterestancer.

Under alle omstændigheder er SKAT blevet stedmoderligt behandlet og flere af ministrene håbløst ladt i stikken.

Et problem i samme boldgade er de mange unge politikere, som fra den ene dag til den anden skifter parti. Det må kræve gedigen omstillingsparathed  f.eks. at være socialist (SF) den ene dag og den næste dag liberal (R). Det er sådanne ting, som frembringer politikerlede.