Dårlige uddannelser forringer fagligheden

Det her kommer også til at ramme os, der er udlært. Hvis den næste generation af håndværkere bliver uddannet dårligere end vi, rammer det hele branchen. Vi har set det i f.eks. England

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I regeringens finanslovsforslag til 2016 vil man skære to pct. på alle uddannelser de næste fire år. På erhvervsuddannelserne betyder det, at der skal spares 600 mio. Allerede nu mærker man konsekvenserne på Københavns Tekniske Skole, hvor der er fyret 34 medarbejdere. Dette vil kun fortsætte de næste år, og det vil ramme undervisningen, da lønninger er den største udgift. Det er svært at spare andre steder, da man allerede har skåret ind til benet på andre områder som materialer, vedligeholdelse, rengøring og administration.

De ansatte på skolerne knokler i disse måneder for at få den nye erhvervsuddannelsesreform til at fungere i praksis. Nu vælger regeringen at gøre det fuldstændig umuligt for skolerne at få noget godt ud af reformen.

Jeg ved ikke, hvordan regeringen ser den kommende tekniske skole. 50 elever i klassen? Undervisning hvor lærlingene glor på en storskærm med en video?

Det her kommer også til at ramme os, der er udlært. Hvis den næste generation af håndværkere bliver uddannet dårligere end vi, rammer det hele branchen. Vi har set det i f.eks. England. Der har regeringen over flere år udhulet erhvervsuddannelserne. Der er åbnet for, at man kan blive udlært på kun ét år. Man kan ikke længere regne med, at et svendebrev er en garanti for de samme faglige kompetencer, som vi bryster os af, at en dansk håndværker har. Det giver dårligere håndværk, og det truer vores faglige stolthed. I England har det været med til at presse lønnen ned.

Det her handler om vores alle sammens uddannelser. Uden gode håndværkeruddannelser, får vi en branche, der er præget af dårlig kvalitet og dårlige arbejdsvilkår. Det er der ingen, der kan være tjent med.

Udover det, hvad så med vores egne børn og andre unge? Skal de uddannes dårligere end vi? Hvad med deres fremtid?