Dårlig velfærd skal ikke betale lavere skat

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bent Winther er i avisen 5. september i tvivl om, hvilke interesser jeg og FTF varetager: Borgernes eller medlemmernes? Svaret er begges.

Et eksempel: FTF’erne bruger årligt 60 mio. timer på dokumentation. Det æder af kernevelfærden og rammer både borgere og offentligt ansatte. Sygeplejersker oplever mere kontrol og arbejdspres, mens der kommer flere behandlingskrævende, ældre patienter, og medicinudgifterne eksploderer. Løsningen er ikke skattelettelser til de højtlønnede, som regeringen ønsker, men derimod flere sygeplejersker og ny medicin. Mon ikke patienten og sygeplejersken hellere vil have en ekstra hjælpende hånd end skattelettelser?

Selvfølgelig er der en sammenhæng mellem flere ansatte af en bestemt faggruppe, f.eks. sygeplejersker, og en bedre behandling, omsorg, tryghed og dermed velfærd. Økonomiprofessor, tidl. overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, påpeger i avisen 2. september, at det offentlige forbrug skal vokse med 1,1 pct., hvis danskerne ikke skal opleve store velfærdsforringelser. Men regeringen vil i sit udspil kun øge det offentlige forbrug med 0,5 pct. om året. Det betyder ifølge Whitta-Jacobsen, at danskerne vil opleve en stor velfærdsforringelse frem til 2020.

Når regeringens forslag på den måde er voldsomt underfinansieret, ser jeg det i høj grad som de faglige organisationers opgave at påpege konsekvenserne for borgerne.