Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Coronasmitte kan eksplodere i flygtningelejre

Rohingya-flygtninge sidder tæt i flygtningelejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rafiquar Rahman

Coronasmitte i flygtningelejre

Som mange andre i denne tid holder jeg vejret. I skrivende stund vælter nyhederne ind fra hele verden om den omsiggribende coronasmitte, der gør, at vi alle isolerer os og gør, hvad vi kan for at mindske smittespredning.

Men der er larmende stilhed om, hvad man gør for alle de stakkels flygtninge, der er stuvet sammen i flygtningelejre, f.eks. på Lesbos og i Syrien. Hvis smitten når de lejre, vil sygdommen formentlig eksplodere. Mit spørgsmål er, hvad gør man? Er det kun mig, eller mangler der fokus på de fortvivlende forhold? Har jeg misset, at pressen også har fokus på netop dette problem? Inge Nøhr, Holte

Rigshospitalets tilbygning

Dronningen skulle åbne Rigshospitalets nordfløj midt i januar, men så fandt man rustne rør i det nye byggeri, der begyndte for seks år siden. Nordfløjen står stadig tom, skønt der er stor mangel på sengepladser. Nu må det være muligt at få de sidste rustne rør udskiftet. Det er trods alt et byggeri til 1,85 mia. kr.

Udskiftningen af Rigets elevatorer kan først begynde, når Nordfløjen åbner og ventetiden på en elevator er nu ofte på en time for såvel gæster som personale. På toppen flyver helikopterne hurtigt, men elevatorerne snegler afsted. Hans Kloster, Frederiksberg

Tak til Pernille Skipper

Det er meget positivt, interessant og især yderst tankevækkende, at Enhedslistens leder, Pernille Skipper, i forbindelse med præsentationen af den økonomiske pakke, som et samlet folketing lykkeligvis har besluttet, udtaler en »tak til de mange små selvstændige, som knokler for at opretholde deres virksomheder«. Jeg kan ikke være mere enig, men hov, har Pernille Skipper glemt at hun er socialist?

Det er jo ikke hardcore socialisme at støtte selvstændige virksomhedsejere, hvor små de så end er. Vi har i Danmark brug for dem alle: de megastore eksportorienterede selskaber såvel som den voksende underskov af nye små entreprenørvirksomheder. Frederik Heegaard, Holte

Coronatest

I Danmark er vi på Sundhedsstyrelsens anbefaling gået fra inddæmning til afbødning af coronavirussen. Derfor testes nu kun personer, der efter en lægefaglig vurdering kræver sygehusbehandling. Dette sker angiveligt for at spare sundhedsressourcer. Men sparer vi noget?

Berlingske har et eksempel med en ung mand, som af sin læge har fået udskrevet penicillin mod lungebetændelse. Da det ikke virkede, sagde lægen, at han nu ville blive testet for covid-19.

Da den unge mand ankom til sygehuset med symptomer, blev han åbenbart vurderet til ikke at have behov for indlæggelse og dermed ikke berettiget til en coronatest. Nu er han hjemme med feber, muskelsmerter, svimmelhed og hoste. Det kan ikke udelukkes, at han er smittet med coronavirus. Efter afvisningen på hospitalet ringede han til sin egen læge, som sagde, at de nu måtte »skyde med spredehagl« for at bekæmpe det, han fejler.

At skyde med spredehagl er ikke gratis. Desuden er der ud over den økonomiske side også den psykologiske. Den unge mand kan nu gå og være bekymret for, hvad han måtte fejle. I sidste ende ville det nok have været bedre, om Sundhedsstyrelsen havde besluttet at følge WHOs klare anbefaling om at teste alle med symptomer. Suzanne Ekelund, pensioneret biokemiker, Rødovre

Flyt sommerferien

Smitterisikoen som følge af covid19-pandemien vil formentlig i  Danmark kulminere omkring 1. maj og stadig  kræve visse foranstaltninger de følgende 1 - 2 måneder.

Ifølge ferieloven skal hovedferien holdes i perioden 1. maj – 30. september. Den bliver normal fortrinsvis afholdt i juli og første del af august som følge af skoleferien. I år bør skoleferien flyttes til juni måned evt. begyndende i slutningen af maj. Så kan der undervises i juli måned og afholdes sædvanlige eksaminer i august, hvor det antageligt ikke bliver nødvendigt at iagttage indgribende foranstaltninger.

Når de offentlige institutioner og private virksomheder skal begynde igen efter nedlukningen som følge af pandemien, får de travlt med at indhente det forsømte, så vil det være meget uhensigtsmæssigt, hvis mange medarbejdere skal til at afvikle ferie med deres børn. Det vil være af stor betydning for beskæftigelsen og samfundsøkonomien og dermed også den økonomi, som skolerne er afhængig af, hvis vi hurtigt kan få gang i værdiskabelsen efter nedlukningen.

Det ville også være en god støtte til de hårdt ramte hoteller og andre turisterhverv, hvis højsæsonen blev forlænget, og der blev gjort plads til udenlandske turister i den sidste del af sæsonen. Desuden har klimaændringen medført, at det gode vejr begynder tidligere og tidligere og varer længere. Torsten Blichert, Birkerød