Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Centralbankerne kunne lære af lægernes første bud om ikke at gøre skade på patienten

»Hvordan mon de gule veste i Frankrig vil reagere, når deres arbejdsgivere må lukke fabrikker? Hvordan mon grækerne vil reagere, når deres renter stiger, og der skal indkræves flere skatter? Har Europa brug for mere ustabilitet lige nu?« spørger Andreas vejen Lønborg. Her er en demonstrant iklædt en maske med af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zakaria Abdelkafi / Reuters / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Primum non nocere

Der er storkrig på europæisk jord, Rusland og NATO står konfronteret som måske aldrig før, råvarepriserne er eksploderet, der er risiko for dramatiske økonomiske konsekvenser ved et eventuelt stop for russisk gas, en kommende fødevarekrise ulmer, forbrugertilliden er den laveste i mange år, kineserne lukker deres store byer ned for at inddæmme covid-19, de globale forsyningskæder er under voldsomt pres. Jeg mindes ikke, at jeg i min 39-årige levetid har været vidne til en så toksisk kombination af makroøkonomiske risikofaktorer.

Hvad planlægger den europæiske centralbank da som respons i denne helt ekstraordinære og enestående situation, som ikke er beskrevet i nogen lærebøger? Rentestigninger. Rentestigninger fordi de stigende råvarepriser giver sig udslag i stigende forbrugerpriser.

Man har således som helt eksplicitte mål direkte at hæmme den økonomiske aktivitet i Europa for derved at lægge låg på efterspørgslen efter varer og tjenesteydelser og derved at hæmme den af stigende råvarepriser inducerede inflation. Er det virkelig det, vi europæere ønsker? Mere arbejdsløshed, færre investeringer i vores fælles fremtid, mindre forskning og udvikling, mindre forbrug, etc. Hvordan mon de gule veste i Frankrig vil reagere, når deres arbejdsgivere må lukke fabrikker? Hvordan mon grækerne vil reagere, når deres renter stiger, og der skal indkræves flere skatter? Har Europa brug for mere ustabilitet lige nu?

Hvor er i øvrigt den solide, videnskabelige evidens for det gavnlige i at hæve renterne i et heterogent, økonomisk område som respons på et massivt, negativt udbudschok i en situation så alvorlig som den nuværende? Den findes ikke, slet ikke.

I lægeverdenen er det første bud, at man ikke må gøre skade på sin patient – Primum non nocere. Dette bud burde også være det første bud for en centralbank. Er der berettiget tvivl om gavnligheden af et indgreb, da bør man naturligvis afstå og forholde sig afventende.

Vi skal passe på vores Europa og undgå unødige eksperimenter.

Andreas Vejen Lønborg, læge, København