Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bureaukratisk catch 22 forhindrer flygtninge i at komme i arbejde

Maung er flygtning fra Burma og en af de få, der har job i Danmark. Systemet gør det ekstra besværligt for flygtninge at komme i arbejde, mener Mahmoud Mohammad Mansour. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Giv flygtninge et midlertidigt CPR-nummer

Der er konsensus i samfundet om, at flygtninge skal i arbejde og integrere sig i samfundet. Alligevel har man etableret et bureaukratisk og bøvlet system, der vanskeliggør flygtninges mulighed for at komme i arbejde. Derfor bør man give flygtninge et midlertidigt CPR-nummer.

Den oversete og omfattende problematik består i, at asylansøgere kan søge om arbejdstilladelse efter seks måneders ophold, men uden et skattekort og CPR-nummer kan man ikke åbne sin egen bankkonto. Før man overhovedet kan ansøge om arbejdstilladelse, kræver det en arbejdsgiver, der ønsker at ansætte en. Systemet gavner hverken virksomhederne, der efterspørger arbejdskraft, asylansøgerne der søger et arbejde og staten, der ønsker at integrere flygtninge i samfundet. Systemet er både dyrt, dumt og degraderende for integrationen.

Dette kan også forklare, hvorfor kun 50 ud af 2.300 asylansøgere har søgt og fået en officiel arbejdstilladelse i årene op til 2015. Samtidig er kun 43 pct. af flygtninge i beskæftigelse efter tre års ophold i Danmark .

Flygtninge får ofte skudt i skoene, at de ikke ønsker at komme i arbejde, selvom staten opsætter barrierer for at få dem i arbejde. Lad os dele sol og vind lige. Lad os give en håndsrækning til flygtninge, der ønsker at komme i arbejde og tildele dem et midlertidigt CPR-nummer. Det vil gøre Danmark rigere og systemet mere retfærdigt.

Mahmoud Mohammad Mansour, integrations- og udlændingeordfører for Radikal Ungdom

Gå nu du også, Kristian Thulesen Dahl

Lars Løkke er gået. Anders Samuelsen ligeså. Nu mangler vi kun, at han, som har ødelagt det borgerlige samarbejde mere end nogen anden, Kristian Thulesen Dahl, også går af.

Så kan det borgerlige Danmark måske begynde at samarbejde igen. Dansk Folkepartis katastrofale valgresultat bør også gøre det let for ham at træffe denne kloge beslutning.

Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Diez’ ensformighed

Katherine Diez gør det klart, at hun stadig mentalt befinder sig i landsbyen, hvor alle kender alle, og alle har læst de samme bøger. Det gør hende bare så tryg. Hun er afskåret fra at kommunikere med folk fra nabolandsbyen, der har læst nogle andre bøger. De er simpelthen for underlige og umodne. De skaber utryghed, og hvem ønsker det?

Hun lever og har det godt i landsbyen Intellektustan, og sådan skal det være. Hvad var vi, hvis vi ikke dyrkede de samme fordomme? En skrækkelig tanke. Det ville gøre en ende på al sund fornuft fra lejrtænkningen til nationalstaten.

Jørgen Villy Madsen, Jægerspris

Tillykke til Venstre

Tirsdagens nyhed om, at Ellen Trane Nørby stiller op som kandidat til næstformandsposten i Venstre, kan man kun ønske deltagerne i det kommende Landsmøde i Herning tillykke med såvel som partiet som helhed. Selv om hun ikke måtte vinde kampvalget med Inger Støjberg,  vil stemmetallene i hvert fald give et billede af fru Støjbergs popularitetsgrad eller begrænsning af samme.

Nok har Jakob Ellemann-Jensen udtrykt sig positivt om Inger Støjberg som kommende næstformand, men reelt set har han jo ikke haft nogen anden mulighed, så længe der ikke har været en modkandidat. Et gæt vil være, at Ellemann får betydeligt lettere ved at samarbejde med Ellen Nørby end med »kronprinsessen«, og kombinationen Ellemann-Nørby vil næppe give næring til samme fløjkrige som Ellemann-Støjberg.

Preben Jack Petersen, Charlottenlund

Forbi skiven

Både blå og rød blok skyder forbi skiven ved evigt at skændes om kriminalitet bedst bekæmpes med højere eller lavere straffe. Sats i stedet hårdt på at få opklaringsprocenterne markant op. Det vil ubetinget virke forebyggende på de kriminelle og samtidig gavne trygheden og retsfølelsen for alle på tværs af partiskel.

Michael Thestrup, Brønshøj

Krav på karakterbog

En tredjedel af landets gymnasiaster føler sig angiveligt presset og præstationsangst pga. karaktergivning og prøver. Begivenheder, som de dagligt vIl blive udsat for efter skoletiden.

Måske kunne man tænke omvendt. Ligefrem postulere, at eleven  med drømmen om en uddannelse har ret til, ja, krav på at få papir på, hvad hun/han mestrer, og hvor han/hun med fordel - for sig selv - skal give den en skalle.

Brita Stenstrup, Hørsholm