Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

BRFfonden – formål eller figenblad?

BRFfonden, der er stiftet i 1959 med det ene formål at drive realkreditvirksomhed, fik i 2014 med salget af BRFkredit til Jyske Bank sin formålsparagraf tømt for ethvert reelt indhold, skriver Jørn Aastrup Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Berlingske bragte 5. februar en kronik fra min pen om BRFfonden – en fond med en formue på otte milliarder kroner, men uden noget reelt formål. En god historie, hvis den havde været korrekt; det er den bare ikke, skriver Kristian May, fondens direktør, 12. februar.

Fonden har et formål og det i den grad, oplyser Kristian May. Det er et klart formål for fonden at være en betydende aktionær i Jyske Bank, fortsætter May, der lader os forstå, at ”etablering af et antal håndværkerkollegier rundt omkring i Danmark” nu er på vej som yderligere et formål for BRFfonden.

Tanken om etablering af kollegier til unge under uddannelse som bygningshåndværkere optræder første gang i fondens årsrapport for 2016. I fondens formålsparagraf står der imidlertid ikke noget om håndværkerkollegier. Ifølge vedtægterne er BRFfondens formål 1) gennem delejerskab af Jyske Bank A/S at videreføre den af Fonden hidtil drevne realkreditvirksomhed og 2) at udøve anden hermed i forbindelse stående, finansiel (accessorisk) virksomhed.

Men er det virkelig så nemt? Kan en vilkårlig bestyrelse efter forgodtbefindende afvikle formålet og antage et nyt blot for at forlænge fondens, og sit eget, liv? BRFfonden, der er stiftet i 1959 med det ene formål at drive realkreditvirksomhed, fik i 2014 med salget af BRFkredit til Jyske Bank sin formålsparagraf tømt for ethvert reelt indhold. BRFfonden er uden indflydelse på Jyske Realkredit (tidligere BRFkredit). Nok er BRFfonden en betydende aktionær i Jyske Bank, men aktierne er for alle praktiske formål stemmeløse.

Men håndværkerkollegierne da? De er ikke en del af fondens vedtægtsbestemte formål; kollegierne er et figenblad for bestyrelsen, der sidder uvirksom tilbage. Med otte milliarder kroner – og en fond uden et reelt formål.

Jørn Astrup Hansen, København