Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Boglige fag er vigtigere madkundskab og musik

»Det er vigtigt, at vi bevarer bogligheden i den danske folkeskole.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Det er nu muligt at komme til eksamen i folkeskolen i madkundskab, musik og billedkunst, som vores nye børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), har sneget ind ad bagdøren. Det fremgår nemlig af den nye prøvebekendtgørelse fra hendes ministerium, som hun ikke behøver noget flertal bag.

Ifølge hende er det en uskik kun at kunne komme til eksamen i de boglige fag, fordi der skal være plads til alle, uanset hvem de er, og hvad de er bedst til. Selvfølgelig skal der være plads til alle, men det bliver der altså ikke, fordi man nu også kan komme til eksamen i fag som madkundskab og billedkunst.

Det er heller ikke måden at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for, hvis det er hensigten. Der skal vi i stedet for styrke vejledningen til vores unge folkeskoleelever, så alle også bliver vejledt reelt om de mange gode muligheder, der er i en erhvervsuddannelse.

Det er vigtigt, at vi bevarer bogligheden i den danske folkeskole. Det er den danske folkeskole, som både skal være med til at danne og uddanne de fleste danske børn. Derfor skal vi også have et klart fokus på de boglige fag. Deres betydning bliver nu svækket ved, at der er mindre sandsynlighed for, at man kan komme til eksamen i de fag, når man går ud af 9. klasse. Det er den forkerte retning at gå.

Vi skal tale de klassiske fag op, så vi sikrer, at fremtidens unge har nogle grundlæggende evner i dansk, matematik og historie. Det er vigtigt, at alle har nogle minimumsevner, som de kan tage med sig videre fra folkeskolen. I dag må vi desværre konstatere, at alt for mange går ud af 9. klasse uden at kunne læse og stave ordentligt samtidig med, at de har en ringe forståelse af vores lands historie. Dette må vi gøre op med, og så er vi på vej i den forkerte retning, når den nye socialdemokratiske regering udvander de klassisk boglige fag.

Det er helt fint, at man kan tage valgfag i 9. klasse, hvor man kan lave mad, male billeder eller producere en film. Jeg var selv meget glad for at have mediefag i 9. klasse, men det betyder ikke, at man skal kunne komme til eksamen i det. Magnus Von Dreiager, Virum