Børnene betaler prisen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var dejligt at læse artiklen om skævvridning mellem familie- og arbejdsliv (Berlingske 5. marts). Det er virkelig synd for de små børn, at de allerede som et-årig kommer i vuggestue. Kloge psykologer som Eric Erikson og Daniel Goleman skriver, at børn har bedst af at være hjemme, til de er mindst to år, for ellers risikerer de meget let at miste deres empati. Hvilket man kan se i dag, hvor det er mig, mig og atter mig.

Hvorfor gør vi ikke som i Sverige og giver mødrene to års orlov? Hvorfor har vi ikke 60 omsorgsdage som i Sverige? Det undrer mig, at Per Schultz Jørgensen slet ikke kommer ind på disse to problemer og især det med empatien. Mange forældre og især enlige forældre, mest mødre, går ned med stress pga. presset på arbejdsmarkedet, så hvorfor kan arbejdsgiverne ikke finde ud af at genindføre halvdagsarbejde? Der er da noget helt galt i Danmark, når politikerne råber, at alle skal arbejde mere, for det går ud over børnene og forældrene og måske mest de enlige forældre, der skal passe et fuldtidsarbejde for at få det til at løbe rundt. De små børn bliver ladt i stikken og mister måske megen af deres empati, og det skader dem så fremover. Vi ser i dag mange tegn på børn, der er totalt forvirrede, der skærer i sig selv, har spiseforstyrrelser og psykiske problemer.

Der er ingen tvivl om, at børn og unges mange problemer skyldes, at de mangler selvværd, og det får de i de første to-tre år. Derfor er det vigtigt, at vi indfører to års barselsorlov og 60 dages omsorg til forældrene.