BLOX er en øjebæ

BLOX kulturcenter opføres på Bryghusgrunden, som ligger ned til havneløbet på Christians Brygge mellem Langebro og Det Kongelige Bibliotek Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren

For nylig havde jeg venner fra provinsen med på byvandring i København. Vi sluttede turen gennem Christian 4.s »krigshavn«, nu den hyggelige bibliotekshave bag Det Kongelige Bibliotek.

Men så fik jeg et chok. På vej ud af Den Sorte Diamant fik vi smidt en kæmpe stor glasbunke midt i synsfeltet. Hvad er der dog sket? En katastrofe! På den gamle bryghusgrund og tæt op ad Christian 4.s imponerende bryghus var der vokset et kæmpe stort og overdimensioneret »moderne hus« frem – eller rettere en uoverskuelig stor bunke af uskønne glaskasser stablet oven på hinanden i tilfældig rodet orden. Et voldsomt og dominerende fremmedlegeme i dette følsomme, historiske område. En »øjebæ«, som mine venner udtrykte det.

Hvor katastrofalt for hele Christians Brygge, som før bredte sig åbent ned mod havneløbet. Her ligger nu dette kæmpe glasmenageri, som danner prop og totalt smadrer synet af de smukke, gamle bygninger omkring Frederiksholms Kanal. Det er gået helt galt med placeringen, størrelsen, proportionerne og materialevalget i forhold til dette historiske sted. Ingen har taget hensyn til omgivelserne, da byggeriet blev besluttet. Netop dét er katastrofen.

Det er fint, at Realdania donerer en sådan bygning, men hvem tør tage ansvar for denne forfejlede placering? Desværre er det for sent at redde situationen. Men her er en bøn til Københavns Kommune: Værn om og bevar det smukke og charmerende gamle København for fremtiden, og byg alt det moderne i nye områder, hvor det passer bedre ind.