Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Besynderlig udmelding om Radio Loud

Sten Schaumburg-Müller og andre forsøger i mine øjne at ændre hele præmissen omkring, hvordan tingene foregår i en virksomhed som Loud, der er finansieret gennem statstilskud, skriver Lars Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Professor i medieret ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller, udtaler sig om Loud i forbindelse med etårsdagen 1. april 2021. Det har flere før ham gjort, og alle har deres holdning til Loud. Men han og andre forsøger i mine øjne at ændre hele præmissen omkring, hvordan tingene foregår i en virksomhed som Loud, der er finansieret gennem statstilskud.

I Danmark er det politikerne, der beslutter, om der skal ske et udbud af – i dette tilfælde – en digital public service-radiokanal med fokus på kultur. De lovgiver omkring dette, sætter rammerne og udfærdiger en bekendtgørelse. Herefter overtager Radio- og TV-nævnet den videre udbudsproces, og de foretager den endelig beslutning om, hvem der skal  have sendetilladelsen. Nævnet har herefter tilsynet, og i Louds og andre radiostationers tilfælde sker det gennem en årlig public service-redegørelse, som nævnet efterfølgende kommer med en udtalelse om. Loud redegør derfor i lighed med alle andre tilsvarende virksomheder overfor nævnet i henhold til betingelserne i sendetilladelsen – altså 1. maj 2021. Det er den dialog og forpligtelse, der følger med et offentlig udbud.

Det er ikke første gang, at eksperter udtaler sig i denne slags sager. Radio 24syv overtog i 2011 DR P2s ledige FM-kanal. Og allerede i 2012 var der kritiske røster, da halvdelen af de lyttere, man havde overtaget fra P2, var forsvundet, og daværende administrerende direktør Jørgen Ramskov måtte i en artikel i Berlingske (13. juli 2012) forsvare sig på kritikken fra medieforsker og professor Stig Hjarvard, som tvivlede på, »om det nuværende koncept kan udvikle sig til en større lyttersucces«.

Jørgen Ramskov udtalte dengang: »Vi vil og skal ikke udelukkende kommenteres på lyttertal. Vi har sat nye programmer i søen, som DRs P1 ikke er i nærheden af at kunne skabe, og vi laver for eksempel liveradio, hvor vi giver stemme til lytterne om natten. Vi har lavet rigtig mange tiltag, som jeg er meget stolt af, og som fungerer godt.« Heldigvis fortæller historien os jo, at der blev ro omkring Radio 24syv, og kanalen beviste, at man blev i stand til at skabe taleradio af høj kvalitet.

Jeg anser derfor Sten Schaumburg-Müllers udtalelse som en besynderlig udmelding på nuværende tidspunkt. For Loud er præmissen derfor stadig: Vi afleverer vores public service-redegørelse 1. maj 2021 og afventer herefter Radio- og TV-nævnets udtalelse.

Og indtil da; lyt med på DAB+, hvis du er til flow-radio – eller på podcast, hvis du vil lytte, når det passer dig. Specielt, hvis du er én af de unge voksne.

Lars Schmidt, administrerende direktør, Loud