Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Består regionerne nærdemokrati-testen?

Foto: Jens Nørgaard Larsen

I en stort opsat artikel i onsdagens Berlingske forklarer regionsrådsformændene for Region Nordjylland og Syddanmark, hvorfor det er afgørende vigtigt at bevare nærdemokratiet i sundhedsvæsenet, dvs. bevare regionerne. Vi er kort fortalt i fare for at miste disse politikere, som er meget bevidst om deres ansvar, og som tager borgernes problemer alvorligt, også hvis de kontaktes uformelt over køledisken i supermarkedet. I kraft af regionerne er det klart, hvem der har ansvaret, og hvem man som borger skal henvende sig til, hvis noget ikke fungerer. Og så bliver der selvfølgelig gjort noget ved sagen.

Lyder det for godt til at være sandt? Lad os teste udsagnene.

Tag nu sundhedsplatformen i Region H og Region Sjælland. Her har vi et milliarddyrt projekt, som har resulteret i utallige protester, opsigelser fra højt kvalificeret sundhedspersonale, som er en bekymrende mangelvare, mange, mange fejl, skift af fokus fra patient til system og en permanent nedgang i effektiviteten. Hvordan reagerer vores regionspolitikere så på denne situation?

Formanden, Sophie Hæstorp Andersen (S), som i denne sag har vist sig som danmarksmester i bortforklaringer, halve sandheder og fordrejninger, mener ikke, at der er noget problem, måske lige bortset fra overforkælede medarbejdere, der ikke er omstillingsparat, og som dermed sænker effektiviteten med brok og jammer. Andre har forklaret, at man som menig politiker ikke har en chance for at sætte sig ind i en så kompliceret sag som sundhedsplatformen, men må stole på oplæg fra embedsmændene.

Altså: Der er ikke noget problem med sundhedsplatformen, og hvis der endelig er, så er det medarbejderne eller embedsværkets skyld! At se borgerne i øjnene, indrømme en milliarddyr fejlinvestering og skifte til det velfungerende system, der er indført i andre regioner, det er udelukket. Det er simpelthen for pinligt.

Men måske er sagen grebet helt forkert an, måske skulle en behjertet person i stedet tage en snak med Sophie Hæstorp Andersen over køledisken i supermarkedet, så sker der nok noget... Olaf Berthelsen, Virum