Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bertel Haarder, dit slogan var misvisende dengang, nu og i fremtiden

»Det positive, man kan sige om regeringens valgkampsreform af sundhedsvæsenet, er, at regeringen, måske som de sidste i dette land, anerkender et konkret behov for at øge antallet af speciallæger i almen praksis, hvor vi nu er knap 300 færre end dengang, du kom i humør til at rime,« lyder det til Bertel Haarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Bertel Haarder, rim og remser kan være både sjove og rammende. Dit slogan fra din tid som sundhedsminister: »hvad der ikke er svært, skal være nært« har bare aldrig været nogen af delene. Det var misvisende dengang og håbløst misvisende nu og i fremtiden. At du nu bekræfter, at vildfarelsen består, nemlig at opgaven i det nære sundhedsvæsen skulle handle om genoptræning og forebyggelse, gør mig kun yderligere bekymret for, om I politikere har fanget, hvad opgaven i almen praksis handler om?

Det handler om et stigende antal ældre, multisyge medborgere, som har brug for behandling af flere samtidige lidelser og løbende justering af medicinske behandlinger, og som ofte er skrøbelige og disponeret for nye sygdomme af alle slags. Det er en svær og kompleks opgave, måske den mest komplekse i sundhedsvæsenet. Genoptræningspotentialet er lille, og forebyggelse er vi langt forbi.

Disse mennesker skal have en værdig og kompetent pleje, omsorg og behandling i primærsektoren, for de skal ikke længere behandles på hospitalet. Det kræver en voluminøs udbygning af primærsektorens kapacitet og mange, mange flere læger til at varetage opgaven. Så bliver det til gengæld godt.

Det positive, man kan sige om regeringens valgkampsreform af sundhedsvæsenet, er, at regeringen, måske som de sidste i dette land, anerkender et konkret behov for at øge antallet af speciallæger i almen praksis, hvor vi nu er knap 300 færre end dengang, du kom i humør til at rime. Lægemanglen har en lang historie, som du vist ikke er uden aktie i, men tab af tillid har siden 2013 forværret lægemangelen i almen praksis.

Det, der mangler, for at almen praksis i højere grad skal blive attraktiv og tiltrække flere specialister i almen medicin, er tillidsskabende signaler, herunder ubetinget anerkendelse af opgavens omfang og kompleksitet, færre udokumenterede kontrolsystemer, som fører til udbrænding, og så handling, der følger ord. Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Afskyvækkende censur

Min veninde har et foto hængende af en nøgen, ung mand, der dog har haft pli nok til at beholde sokkerne på. Det er taget af en fotograf med sans for form, lys og skygge, og under hvert besøg betragter jeg det med velbehag. En hvilken som helst mand, med ærligheden i behold over for sig selv, ville sikkert gøre det samme.

Naturligvis er synet forbundet med sanselighed – og så? Skal den del af mennesket nu fordrives? I USA ser mange studerende deres universitet som »a safe place«, hvor de beskyttes mod »den slags«, men at holdningen nu også er kommet hertil, hvor kvinder for 30 år siden lå topløse på stranden, må siges at være sørgeligt.

Man kan kun håbe, at ledelsen på Syddansk Universitet kommer til besindelse. Deres nuværende adfærd minder om 70ernes betonkommunisme, hvor man lynhurtigt fik betegnelsen borgerlig hæftet på sig – og uhada, så var man ude af fællesskabet. Dette hysteri er heldigvis slut, men beklageligvis afløst af en anden form for censur, der er lige så afskyvækkende. Pia Sandemose, Rønne

Bevaringsværdigt blåt byrum i fare

I Berlingske 3. februar skrev Torben Weirup med rette kønt om en søndagstur ved Søerne i København. Der bliver dog ikke megen søndags- eller hverdagsherlighed tilbage, hvis den fredede Sankt Jørgens Sø gøres til genstand for skybrudsforanstaltninger. Udover væsentlig formindskelse af det blå søspejl i tilfælde af tre meters sænkning af vandstanden vil det indebære omkalfaltring af omgivelserne, fjernelse af Svineryggen og dermed et farvel til den enestående blå-grønne landskabelighed.

Selvfølgelig har sådanne planlagte overgreb i bybilledet medført massive protester både fra sagkyndige interesseorganisationer og fra lægfolk, der har sluttet sig sammen i et fællesskab om Sankt Jørgens Sø for at hindre Københavns og Frederiksberg kommuner i at ofre et af hovedstadens klenodier for en 100 års-hændelse. Sankt Jørgens Sø er ikke en nødvendighed for skybrudssikring. Der er andre effektive og langt mindre indgribende muligheder.

De to kommuner har senest udskudt en endelig beslutning om Skybrudsløsning – Sankt Jørgens Sø. Måtte dette i dialog med borgerne resultere i alternative løsninger, der ikke krænker byen! Erik Fehmerling, København V, Bonnie R. Mürsch, Frederiksberg C

Pressefrihed

Mange har kritiseret socialdemokrater for deres advarsel mod pressens angiveligt højreorienterede kritik af socialdemokratisk politik. Det er da ikke rimeligt. Socialdemokraterne rider blot på den mediekritiske bølge, der har bredt sig fra Kina og Rusland til vores allierede i Tyrkiet og Ungarn. Så det er en helt »naturlig« udvikling, som nok snart vil blive støttet af ligesindede fra andre partier. Jens Holten Larsen, Solrød Strand