Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Beløn dem, som tør skabe vækst

Hvis Danmark skal komme igennem denne usikkerhed og potentielle krise, så skal vi belønne og sikre bedre vilkår for dem, som gør en forskel, nemlig de selvstændige, mener Anders Fogh fra Startup Central. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være nemmere at være selvstændig og skabe arbejdspladser, ellers vil vi se ind i en stor dansk krise.

En valgkamp står for døren, og aldrig før har det været vigtigere at fokusere på dem, som tør tage springet og blive selvstændige.

Coronaefterslæb, manglende arbejdskraft, stigende priser, krig og meget mere. Det er nogle af de ting, som fylder i verden, og det påvirker uden tvivl også erhvervslivet.

Møder vi en nedgang i den økonomiske udvikling? Møder vi tider som i 1970, eller møder vi en finanskrise som i nullerne? Ingen ved det, men hvis Danmark skal komme igennem denne usikkerhed og potentielle krise, så skal vi belønne og sikre bedre vilkår for dem, som gør en forskel, nemlig de selvstændige.

Arbejdsmarkedet er i innovation, og den grønne omstilling fylder mere, derfor vil vi se flere nye virksomheder, som er »born digital« og »born green«. Bliver vi til gengæld ved med at gøre det svært at blive belønnet for sit hårde arbejde som virksomhedsejer, så kan Danmark møde et fald i virksomheder.

Allerede i første halvår så vi et fald på 16 procent i forhold til 2021, og det kan ikke begrundes med, at IVSen ikke findes mere. Det er den økonomiske usikkerhed, medierne rapporterer, som følge af inflationen.

Den manglende arbejdskraft betyder også, at virksomheder headhunter hos hinanden som aldrig før. Vi skal give ejerledere redskaber, som gør det attraktivt at holde på medarbejdere, uden at gøre det til et lønspørgsmål. Medarbejderaktier – et kendt redskab i udlandet – men svært ugennemskueligt i Danmark for både medarbejder og arbejdsgiver.

De kapitalstærkere, private investorer skal have adgang til at få et fordelagtigt fradrag for at poste deres hårdt tjente penge retur i fremtidens erhvervsliv, uden kapital bliver det sværere at måle os med udlandet i løbet af de næste år.

Giv de nyopstartede et særligt skattefradrag, når de fra egen virksomhed udbetaler første løn til dem selv. Giv dem en fordel på selskabsskatten, når de ansætter deres første tre medarbejdere. Momsfritag dem op til deres første positive regnskabsår.

Bare alene ved at momsfritage dem det første år kan vi potentielt få flere selskaber og færre virksomheder med solidarisk hæftelse eller personlighæftelse, ergo flere som kan tåle at satse.

Og så skal vi belønne de helt unge, som under deres uddannelser beslutter at blive selvstændige. De får en kæmpe livserfaring, som et studie ikke kan give. Giv dem muligheden for at starte ApS til en studiereduktion.

Anders Fogh, CEO & Founder af Startup Central