Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Baku er den nyeste scene for sportshvidvask

»Trods kritiske røster fra Human Rights Watch og Amnesty International har F1 ikke forholdt sig til kritikken. Dermed bliver sportsorganisationen endnu en i rækken, som er til salg for olierige diktaturstater,« skriver Laura Sarkisian Jangaard om beslutningen om at afholde Formel 1 Grand Prix i Baku, Aserbajdsjan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I denne uge danner Aserbajdsjans hovedstad, Baku, rammerne for Formel 1 Grand Prix med den imponerende Baku City Circuit-bane. Over skærmen kan danskerne hjemmefra nyde de velpolerede gader i den olierige hovedstad, men det er blot glansbilleder, som har til formål at polere det blakkede ry, som Aserbajdsjan har med sin brutale håndtering af kritiske journalister, politiske opponenter og tortur og drab på fanger fra nabolandet Armenien.

Ifølge World Press Freedom rangerer landet på en 167.plads (af i alt 180 mulige), kun overgået af lande som Bahrain, Iran og Nordkorea.

Landet styres af autokraten Ilham Aliyev, siddende på posten på 18. år og tidligere kåret som »Corruption’s Man of the Year« af The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Trods kritiske røster fra Human Rights Watch og Amnesty International har F1 ikke forholdt sig til kritikken. Dermed bliver sportsorganisationen endnu en i rækken, som er til salg for olierige diktaturstater, som kan aflede opmærksomheden fra deres systematiske menneskerettighedskrænkelser og i stedet drage fordel af sportens positive image over hele verden – endnu en historie, som blot lader sig gentage fra Bahrain, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.

Laura Sarkisian Jangaard, Otterup

Lad os få lidt flere visioner fra de borgerlige unge

8. juni har en række borgerlige ungdomspolitikere skrevet en kronik i Berlingske, hvor de redegør for deres tanker om den fremtidige borgerlige politik. Det er absolut positivt, men egentlig er der ikke så mange nyheder i kronikken. Den største nyhed er, at de unge ønsker, at vi igen ser på muligheden af at benytte atomenergi i Danmark, og det er på høje tid, at man politisk kommer i gang med at behandle dette væsentlige problem, som kan blive centralt i »Den grønne omstilling«.

Men der er flere politiske aspekter, som jeg håber, at de unge borgerlige vil overveje. Udbygningen af vores infrastruktur – hvad vil man på dette punkt? Går de unge ind for en fast Kattegat-forbindelse og en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg? Det er to væsentlige projekter, som kan bidrage positivt til samfundsøkonomien og blive en del af en grøn trafikpolitik.

Hvordan ser de unge borgerlige på fremtidens landbrugspolitik? Det ville også være rart at vide lidt om.

Hvad med uddannelsessektoren? Hvordan hæver vi det faglige niveau, navnlig inden for naturvidenskab, i folkeskolen og gymnasiet. Det er også meget væsentligt for samfundsøkonomien. Og hvordan med universiteterne? Skal de ikke have deres fulde frihed for eksempel inden for forskningen tilbage?

Det kunne også være interessant at se, hvad de unge mener om rigsfællesskabets fremtidige udvikling.

Alle disse væsentlige problemer bør de unge tage stilling til, så samfundet kan videreudvikles. Vi vil gerne have flere visioner!

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Fyldestgørende stillingsbetegnelse

I omtalen af den nyeste rapport om grøn omstilling fra IDA og Aalborg Universitet, omtales hovedforfatteren, Henrik Lund, som »professor i energiplanlægning«. Den korrekte stillingsbetegnelse må være: »professor i energiplanlægning uden atomkraft«, idet denne energikilde, der leverer cirka 25 procent af EUs elektricitet, på forhånd er valgt fra. Rapporten hviler derfor ikke på fri og fordomsfri forskning.

Bertel Lohmann Andersen, Lyngby

Regeringsskifte på vej?

Min mavefornemmelse siger mig, at minkskandalen er på vej til at udvikle sig rigtigt alvorligt for både Mette Frederiksen, Nick Hækkerup og rigspolitichefen – og i værste fald kan medføre et regeringsskifte.

Rigspolitichef Thorkild Fogde er det ikke så farligt med. Det er jo bare at hente en kontorchef i Justitsministeriet, så er den ting på plads. Mest flovt er det for ham selv.

Men viser det sig, at der er »fejet noget ind under gulvtæppet«, hvor Folketinget er blevet vildledt, så står fru Frederiksen og Nick Hækkerup i en alvorlig og besværlig situation med en ny Tamilsag hængende over hovedet.

Preben Jack Petersen, Charlottenlund

Skudt forbi

Mads Lundby fra CEPOS skoser Jakob Ellemann og Venstre for ikke at reagere på De Radikales forslag om skattereform, efterløn og pensionsalder.

Det er helt uberettiget. Jakob Ellemann har da tilbudt at spise en frokost med Sofie Carsten Nielsen!

Ole Borg, Hellerup