Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

At mestre AI som ChatGPT i forskning: En rose med torne, men alligevel en rose

»En væsentlig fordel ved at bruge ChatGPT er dens evne til at generere og udforske forskellige ideer,« skriver Claus Mørkbak Højrup. Her er lærere samlet til en workshop om ChatGPT i Genève 1. februar 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artificial intelligence (AI) såsom ChatGPT er blevet populært. Mens der er ubestridelige fordele ved at bruge AI, er der også ulemper. Den vil bogstaveligt talt fodre dig med falske svar, hvis du lader den gøre det, så vær forsigtig.

En væsentlig fordel ved at bruge ChatGPT er dens evne til at generere og udforske forskellige ideer. Jeg arbejder på en forskningsramme for at definere, hvad digitalisering er i forskellige kontekster (analyseenheder) inden for revisionsområdet. Jeg har læst tidligere forskning og baseret min ramme på en syntese af denne samt forskningsspørgsmålet, som jeg ønsker at besvare. Derefter diskuterede jeg min foreslåede ramme med ChatGPT og havde en værdifuld samtale om fordele og ulemper ved forskellige ideer, identificering af potentielle faldgruber og områder til forbedring. På denne måde kan ChatGPT være et værdifuldt værktøj til brainstorming og innovation, men resten er helt op til mig selv.

Efter samtalen er det tid til at droppe ChatGPT, for der er også mange ulemper at holde sig for øje. En af de største ulemper er risikoen for at få unøjagtige eller falske oplysninger. Som et eksempel bad jeg ChatGPT om at give mig en liste over ti revisionsforskningsartikler, der indeholdt en definition af digitalisering.

Jeg ønskede at kontrollere listen mod de artikler, jeg har brugt til min egen litteraturgennemgang. ChatGPT returnerede en liste over artikler, men ved nærmere undersøgelse blev det hurtigt tydeligt, at alle artiklerne var falske, altså at kilden slet ikke eksisterer. Da jeg diskuterede dette med ChatGPT, fortsatte den med at give mig falske oplysninger. Dette understreger behovet for at være forsigtig og ikke stole på information fra ChatGPT. Hvis den ikke kender det rigtige svar, vil den give dig bullshit som en svindler, der arbejder på provision.

Der er både fordele og ulemper ved at bruge ChatGPT. Det er et værdifuldt værktøj, som kan hjælpe med at kaste nyt lys på dine ideer og forbedre produktiviteten. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på begrænsningerne og ikke stole på ChatGPTs information. Det betyder INGEN COPY-PASTE. OVERHOVEDET. Ved at gøre dette kan vi udnytte fordelene og minimere risiciene, nyde den søde duft af rosen og undgå at stikke os på tornene.

Claus Mørkbak Højrup, Associate Teaching Professor og Ph.D.- stipendiat ved Aalborg University Business School