Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Anvend de frigivne feriepenge til energirenovering

»Den sommerpakke, hvori hovedelementet er frigivelsen af ca. 60 milliarder kr. i indefrosne feriepenge giver sammen med Håndværkerfradraget boligejere en enestående mulighed for at sætte renovering i gang,« skriver Lene Espersen og Gunde Odgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske ejerboliger har generelt et renoveringsefterslæb, herunder et energirenoveringsefterslæb, som kun vokser sig større med tiden. Derfor er der som tommelfingerregel også mest at hente i den ældste del af ejerboligmassen. Men parcelhuse fra 60erne, 70erne og 80erne vil som oftest også kunne energirenoveres med en overskuelig tilbagebetalingstid, bedre komfort og indeklima til følge.

Den sommerpakke, hvori hovedelementet er frigivelsen af ca. 60 milliarder kr. i indefrosne feriepenge, giver sammen med håndværkerfradraget boligejere en enestående mulighed for at sætte renovering i gang.

En gennemsnitlig dansk husstand, hvor man får to gange feriepenge udbetalt og kan lægge to gange håndværkerfradrag oveni, får her en enestående mulighed for at gøre noget godt for sin bolig, for den grønne omstilling og for beskæftigelsen på samme tid. I nogle egne af landet kan man endda få særlige tilskud til at skifte sit oliefyr ud med en varmepumpe eller anden form for klimavenlig opvarmning.

Realkreditlån er historisk billige. I fremtiden vil der være mindre aktivitet i byggeriet og derfor god plads til at løse denne type opgaver. En række forhold taler altså for, at det er nu, de danske boligejere skal udnytte mulighederne for energirenovering.

En af barriererne for, at private boligejere ikke energirenoverer i tilstrækkeligt omfang, er, at de finder det vanskeligt at give sig i kast med. Hvad skal der gøres, hvad kan betale sig, og hvem skal lave det?

Start med et godt, uvildigt råd fra en energikonsulent, arkitekt eller ingeniør. Hør, hvad der bedst kan betale sig at få lavet i netop din bolig. Få en prioriteret liste, lav et budget, og indhent priser.

Allerbedst kunne der skabes virksomhedssamarbejder mellem rådgivere (arkitekter og ingeniører), udførende (installation og apteringsfag) og en finansiel virksomhed for dem, der har brug for delfinansiering.

En sådan plug and play-løsning, hvor boligejeren kun skal henvende sig ét sted, vil gøre det let for boligejeren, og modellen kunne skaleres og markedsføres i landets parcelhuskvarterer. Dette måske understøttet af »grønne« kommunale aktiviteter og initiativer.

Lene Espersen, direktør i Danske Arkitekt Virksomheder, og Gunde Odgaard, sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet