Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Anders Vistisens EU-bog er farlig

I Anders Vistisens bog er EU et fjernt monster der tager magten fra Danmark og folket, og medierne er alle spundet ind i EUs edderkoppespind, skriver Margrete Auken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Ritzau Scanpix

Jeg har forsøgt at læse Anders Vistisens bog. Når nu der var pumpet så mange skattekroner i den, kunne den da ikke bare ryge til papir-indsamling. Men den er som at lytte til en ridse i en gammel grammofonplade: ulideligt monoton.

Emnet er afhandlet allerede i forordet, det opdager man, hvis man læser videre: EU er et fjernt monster der tager magten fra Danmark og folket, og medierne er alle spundet ind i EUs edderkoppespind, støttet af de partiske »eksperter« og den gennempolitiserede EU-domstol. De er nemlig alle »EU-begejstrede«!

Vistisens alsidighedskriterium: der skal være balance mellem for eller imod EU! Alt det med højre og venstre, grøn og sort, det vi i almindelighed kalder politik, er irrelevant for ham. Og det er jo sandt: EU-reportagerne er gennemgående politiske, ergo er de ensidige. Det hele serveres i en form der skal være vittig og satirisk, men er lige så kedelig som at gufle kilovis af syntetisk børneslik.

Men af én væsentlig grund er bogen farlig. Når DRs Ole Ryborg er bogens hovedskurk, er det ikke fordi han fik forklaret DF-skandalen med MELD og FELD og gennem lange, sobre interviews fik frem, hvor meget både Morten Messerschmidt og Anders Vistisen er fedtet ind. Nej, grunden er at Ole Ryborg frem for nogen har gjort EU-journalistikken tilgængelig. Hans fremragende reportager har været et kæmpe løft til de andre EU-journalister. De hjemlige redaktører har nu opdaget, at EU ikke er noget fjernt, men vedkommende.

Det har så medført, at den generelle folkelige forståelse for EU er blevet mærkbart bedre hvilket givetvis har bidraget til, at opbakningen til EUs politiske projekt er vokset, og at debatten ikke lammes i det ørkesløse »for og imod EU«.

Men da »for og imod« er det eneste, der engagerer DF og Vistisen, er der øretæver i luften til medierne og her især til den værste (bedste): DRs Ole Ryborg. Bare nu ikke DR skræmt prøver at føje DF. Anders Vistisen har allerede fået rigeligt opmærksomhed. Bliver Ole Ryborg og Karin Axelsson holdt tilbage, er skaden stor for os andre. Men givetvis en slags sejr for Vistisen.

Margrete Auken, MEP (SF)