Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Alt for længe har vi været ligeglade med Grønland og Færøerne

»Faktisk er jeg glad for, at den amerikanske præsident valgte at udtrykke sin holdning til emnet, for det udløste en form for dansk kærlighed til Grønland, som vi danskere normalt er dårlige til at vise.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Folketinget vil flage med EU- og NATO-flagene – og det er interessant, for det bunder i mere end bare at flage med to flag. Det handler nemlig om, hvilke flag vi ikke flager med.

Nogle vil mene, at det blot er en bagatel, men jeg finder det forkasteligt, at Folketinget kan diskutere, hvorvidt vi skal have et EU- og NATO-flag hængende uden at tænke på, hvorvidt det grønlandske og færøske flag skal hænge i folketingssalen.

Siden 1814 har Grønland og Færøerne været en del af Danmark. Men endnu anerkender vi ikke, at de to lande er en del af Danmark, og at Danmark er en del af dem. Vi har i Folketinget fire mandater, som repræsenterer Grønland og Færøerne, men alligevel er den brede danske offentlighed total ligeglade med dem.

Alt for længe har vi været for ligeglade med vores nordiske søskende. Vi kigger kun på dem, når der er sket en skandale, når Kongehuset besøger dem, når de har valg eller når en amerikansk præsident vil købe Grønland. Faktisk er jeg glad for, at den amerikanske præsident valgte at udtrykke sin holdning til emnet, for det udløste en form for dansk kærlighed til Grønland, som vi danskere normalt er dårlige til at vise.

Hvis vi skal gøre os nogle forhåbninger om at bevare Rigsfællesskabet, skal vi udvise meget større respekt for Grønland og Færøerne.
Rigsfællesskabet er ikke Danmark og så de to andre lande. Rigsfællesskabet er Danmark, Grønland og Færøerne.

Men hvordan gør vi så det? Man kan ikke bare proklamere, at der er et problem, uden at komme med et forslag. Det skal allerede ske, når vi starter i skole, unge skal lære om Rigsfællesskabet i en tidligere alder. Studieture i gymnasiet burde gå til Grønland og Færøerne, i stedet for til lande som Frankrig, Italien og Spanien. På den måde får vi allerede fra start en forståelse af, hvilken betydning Danmark har for Grønland og Færøerne og omvendt.

Og til sidst burde vi sløjfe al tanke om at flage med EU-flag eller NATO-flag og få tilføjet det grønlandske og færøske flag i folketingssalen. Sebastian Joubert S. Kaimson, formand for Konservativ Ungdom i Stor-Århus