Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Alle døre åbnede sig for superstudenten Astrid, men ikke universiteternes…

»Universiteterne skal stoppe med at diskriminere unge med handicap, der har kvalifikationerne til at komme ind på deres drømmeuddannelse. Der er behov for fleksible uddannelser, så vi giver flere mulighed for at tage en uddannelse, de er egnet til,« skriver Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Hun blev hyldet i hele mediedanmark af politikere og på de sociale medier. Astrid Siemens Lorenzen fra Sønderborg fik et gymnasiesnit på 12,3. Den brede respekt kom især, fordi den 20-årige student som første dansker gennemførte gymnasiet ved hjælp af en øjenstyret talecomputer.

Men det var en stor kamp for Astrid overhovedet at komme ind på gymnasiet.  I første omgang blev hun nemlig afvist af et gymnasium på grund af hendes handicap. Sønderborg Statsskole meldte sig herefter på banen med muligheden for fleksible vilkår på deres skole. Og fem år senere har Astrid nu studenterhuen på og er klar til en videregående uddannelse. Ovenikøbet har hun et af landets højeste gennemsnit, så alle uddannelsesdøre bør stå åbne.

Men dørene til flere uddannelser er lukket for Astrid. Inden hun søgte optagelse havde flere uddannelser på forskellige universiteter på forhånd afvist, at det ville være muligt at gennemføre uddannelsen hos dem. Det fortalte Berlingske i juli.

Ét af Astrids drømmestudier var medicin. Hun vil ikke være læge, det er ikke realistisk med hendes handicap, men hun vil gerne læse en overbygning i neuroscience. Hun ved godt, at et fremtidigt job skal være langt mere teoretisk end praktisk. Men medicinstudierne siger nej til, at hun kan komme ind på grund af hendes handicap.

Der er noget i vejen med vores uddannelsessystem. År for år falder uddannelsesniveauet for mennesker med handicap, mens det stiger for resten af befolkningen. En af årsagerne er, at systemet langt fra er gearet til at håndtere studerende med handicap. En ny undersøgelse fra Tænketanken Perspektiv viser også, at mange unge fravælger deres drømmeuddannelse, fordi de har et handicap.

I sidste uge fik 70.000 unge optagelsesbreve til videregående uddannelser. Det samme gjorde Astrid. Hun er blevet optaget på Fysik på Københavns Universitet. Astrid havde på forhånd fået gode tilbagemeldinger fra uddannelsen om en mulig studieplads hos dem. Og nu glæder hun sig til at starte!

Men universiteterne skal stoppe med at diskriminere unge med handicap, der har kvalifikationerne til at komme ind på deres drømmeuddannelse. Der er behov for fleksible uddannelser, så vi giver flere mulighed for at tage en uddannelse, de er egnet til.

Ellers slukker vi alt for mange unges drømme og går glip af mange gode hoveder på det danske arbejdsmarked. Og tænk, hvis de engelske universiteter havde lukket døren for Stephen Hawking ...

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer